Nanne Fioole, directeur van RetourMatras, heeft afgelopen vrijdag (14 oktober) de Duurzaamheidspluim ontvangen van de gemeente. Elk jaar reikt de gemeente deze onderscheiding uit aan een inwoner of aan een organisatie die zich inzet voor de verduurzaming van de gemeente en die anderen inspireert en activeert om hetzelfde te doen. Dit jaar waardeerde wethouder Jan Leendert van den Heuvel Fioole met deze prijs.“Nanne Fioole laat zien dat je met doorzettingsvermogen, visie en durf een verschil kunt maken voor een duurzame wereld”, zo vertelde wethouder Van den Heuvel. “Daarom is het extra verdiend dat hij dit jaar de Duurzaamheidspluim van Bodegraven-Reeuwijk ontvangt.”

Nieuwerbrugger Nanne Fioole werkt al sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw in de afval- en recyclingbrache. Zo hield hij zich al bijna drie decennia bezig met recycling, voordat dit mainstream werd. Hij kan dus geschaard worden onder de echte pioniers. Rond 2010 leidde dit tot de opstart van een nieuw bedrijf: RetourMatras. Dit bedrijf heeft als doel het recyclen van oude matrassen tot nieuwe hoogwaardige circulaire matrassen. RetourMatras werd een succes en werkt inmiddels samen met grote bedrijven zoals Ikea. Er is ook veel interesse vanuit het buitenland.

Fioole laat zien dat een circulaire economie echt kan. Dit doet hij door het laten zien van voorbeelden, door burgers en bedrijven te verbinden en zo bewustwording te creëren. Hij geeft hierbij vooral aan dat het belangrijk is dat je lef toont, dat je moet durven.

Eind 2022 geeft Nanne Fioole het RetourMatras-stokje door aan Remco Noordermeer en Chico van Hemert, zo heeft hij aangegeven. Hij blijft daarna nog steeds actief voor de lokale samenleving. Ook nu al is Fioole, naast het pionieren met de recycling van matrassen, lokaal erg betrokken. Zo is hij bestuurslid van de Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk en zit hij in de jury van de Alphense duurzaamheidsprijs.

Meer informatie:
RetourMatras
www.retourmatras.nl