Brandbrief van Vereniging Eigen Huis

Banken blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente

Huizenkopers die hun hypotheekcontract met een lage rente willen meeverhuizen naar hun nieuwe woning, stuiten bij veel banken geregeld op een gebrek aan medewerking. Hierdoor kunnen hun maandlasten honderden euro’s per maand hoger uitpakken dan verwacht. Dit speelt bij klanten met een resterende rentevaste periode korter dan 10 jaar die maximaal moeten lenen voor de aankoop van hun nieuwe woning. Vereniging Eigen Huis eist van banken dat zij deze groep een oplossing bieden.


Foto ter illustratie. Rijtjeshuis in Den Haag te koop op Funda voor 1,6 miljoen euro. 

Door de stijgende rente willen steeds meer huiseigenaren de rente van hun huidige hypotheek meenemen naar een volgende koopwoning. Die rente is immer lager dan wanneer ze een nieuwe hypotheek afsluiten. Deze mogelijkheid staat ook in de voorwaarden van banken. 

Toch kunnen woningbezitters met een resterende rentevaste periode korter dan 10 jaar hier vaak geen gebruik van maken. Bij de beoordeling van hun hypotheekaanvraag moeten banken namelijk uitgaan van een fictieve rente van 5% (vastgesteld door de AFM). Daardoor kan de klant opeens minder lenen dan wanneer het bestaande rentecontract wel kan worden voortgezet. Bij mensen die voor de aankoop van hun volgende woning maximaal moeten lenen, leidt dit geregeld tot problemen: de bank wijst hun aanvraag af waardoor ze een geheel nieuwe hypotheek moeten afsluiten tegen de actuele hypotheekrente. Met als gevolg: hogere maandlasten. 

Oplossing is wel mogelijk
Geldverstrekkers kunnen deze groep wel degelijk een oplossing bieden in de vorm van rentemiddeling. Enkele geldverstrekkers doen dit ook al. Daaronder zijn ING, Aegon en Woonfonds. Maar bij andere banken is dit (nog) niet mogelijk. Karsten Klein, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: ”Het is kwalijk dat de meeste banken in deze situaties nalaten om klanten te helpen met een voordeliger rentecontract, terwijl dat met rentemiddeling binnen de regels heel goed mogelijk is.” 

Voorwaarden lopen erg uiteen
Vereniging Eigen Huis deed de afgelopen tijd onderzoek naar de mogelijkheden die banken bieden voor het meenemen van de hypotheekrente bij een verhuizing. Naast het feit dat bepaalde groepen buiten de boot vallen, blijkt verder dat de voorwaarden erg uiteen lopen. Zo moeten klanten bij sommige geldverstrekkers aangeven dat ze de hypotheekrente willen meenemen vóórdat ze hun oude hypotheek aflossen, bij andere hoeft dit pas later. Bij sommige geldverstrekkers mogen klanten de rente meenemen als hun oude woning nog niet is verkocht, bij andere niet. En de maximale termijn tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte loopt uiteen.

Afhandeling aanvragen niet op orde
Daarnaast blijkt dat geldverstrekkers hun acceptatieproces niet op orde hebben. Zo weet niet elke medewerker wat de precieze voorwaarden van de verhuisregeling zijn. Ook duurt het afhandelen van aanvragen langer dan gebruikelijk doordat de systemen hiervoor nog niet op orde zijn. Vereniging Eigen Huis roept geldverstrekkers op dit zo snel mogelijk op te lossen.

Let als consument hierop
Ga je verhuizen en wil je jouw oude rente meenemen? Let dan hierop:

-Verdiep je ruim van tevoren in de voorwaarden van je geldverstrekker. In ieder geval voordat je je huidige woning verkoopt.
-Kijk vooral goed wanneer je uiterlijk aan je geldverstrekker moet laten weten dat je jouw rente wilt meenemen. Geef dit op tijd aan.
-Neem in de koopovereenkomst van je nieuwe huis een langer voorbehoud van financiering op. Bijvoorbeeld acht weken.

Bron: Eigen Huis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven