Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Nederlandse fabriek die grote hoeveelheden garen gaat spinnen van gerecycled textiel opent in Nijverdal

'De eerste Nederlandse fabriek die grote hoeveelheden garen gaat spinnen van gerecycled textiel, komt in Nijverdal. Het gaat Spinning Jenny heten (vernoemd naar een spinmachine, in 1764 uitgevonden door James Hargreaves) en gaat zo’n tienduizend kilo garen per dag maken. Het plan is ontwikkeld binnen de Haaksbergse stichting Texperium, die opgaat in de nieuwe fabriek'. Dat meldt dagblad Tubantia.

Directeur is textielondernemer Paula Gerritsen. Zij spreekt van een investering van zo’n zes miljoen euro. "Er wordt in de wereld heel veel textiel onnodig weggegooid. Een deel wordt als tweedehands kleding hergebruikt, maar het overgrote deel wordt verwerkt voor laagwaardige toepassingen als vilt en isolatiemateriaal. Een groot deel wordt ook gestort of komt in de verbrandingsoven. Dat vinden we ongelofelijk jammer. En het hoeft ook helemaal niet. Plastic, blik en papier recyclen we al heel lang. Waarom niet ook met textiel? De techniek is er om het textiel opnieuw te gebruiken waarvoor het gemaakt is. Ook van oude lappen kunnen je gewoon weer garen maken."

Lees hier het premium artikel.

Publicatiedatum: