Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere rente leidt tot afkoeling woningmarkt

De huizenprijzen stijgen bijzonder hard. In april bedroeg de stijging bijna 20 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Maar hoe lang houdt deze sterke stijging nog aan? Een belangrijke pijler onder de sterke stijging valt immers weg. Na jaren van onafgebroken dalingen, loopt de hypotheekrente weer op. Dat zal zijn weerslag hebben op de woningmarkt. Dat meldt ABN Amro.

Tot voor kort stond het reguliere 10-jaars hypotheektarief op 1,9 procent. Met een gezamenlijk inkomen van zeg EUR 100.000 kan op basis van de Nibud-inkomensleennormen dan EUR 505.000 worden geleend. Stijgt de hypotheekrente met één procentpunt naar 2,9 procent, zoals de afgelopen maanden gebeurde, dan daalt dit bedrag naar EUR 443.000. De stijging heeft dus ingrijpende gevolgen voor het bedrag dat woningkopers kunnen lenen. In de tussentijd is de prijs van een gemiddeld huis gestegeen met meer dan 5 procent, wat de betaalbaarheid niet ten goede komt.


Ruime luxueuze villa in Goor, te koop op Funda.

Minder transacties
Als kopers minder geld kunnen lenen voor woningaanschaf, heeft dat in eerste instantie vooral gevolgen voor het aantal woningtransacties. De kans slinkt dat geïnteresseerden de vraagprijs kunnen bieden. Of daarboven zoals de afgelopen jaren steeds vaker voorkwam. Wanneer een huis te koop komt, zullen er zich waarschijnlijk minder belangstellenden melden.

En inderdaad, in de eerste vier maanden van dit jaar zijn er 60.000 woningen verkocht, 25.000 minder dan in dezelfde periode van 2021, 10.000 minder dan in 2020 en 5.000 minder dan in 2019, al moet hierbij worden aangetekend dat in 2021 het aantal transacties piekte door veranderingen in de overdrachtsbelasting en ook 2020 een bijzonder jaar was in verband met de uitbraak van corona.

De hogere rente heeft ook zijn weerslag op het vertrouwen in de woningmarkt. De marktindicator van Vereniging Eigen Huis is de afgelopen maanden gedaald van 97 in januari naar 92 in april. Eerder stond de indicator ook al onder druk, vooral als gevolg van het beperkte aanbod van woningen te koop. Inmiddels vormt de stijging van de hypotheekrente een mogelijk nog grotere zorg.

Lees hier het complete artikel van ABN Amro.

Publicatiedatum: