Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voor het eerst sinds jaren weer meer winkels

Op 1 januari 2022 waren er 83,8 duizend fysieke winkelvestigingen in Nederland, 655 meer dan een jaar eerder. Hiermee steeg het aantal winkels voor het eerst sinds 2010. Vooral het aantal winkels in de voedingssector nam toe, het aantal boekwinkels daalde het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe voorlopige cijfers.

Fysieke winkelvestigingen

X 1000.

Ondanks de lichte stijging van 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder waren er op 1 januari 2022 ruim 13 duizend fysieke winkels minder dan op het hoogtepunt in 2010. In vergelijking met 1 januari 2020, net voor de start van de coronapandemie, is het aantal fysieke winkels wel licht afgenomen (met 0,4 procent). Net als in 2020 steeg het aantal webwinkels in 2021 opnieuw fors, met 28 procent.

Fysieke winkelvestigingen

Toename aantal winkels in meeste gemeenten
In 57 procent van de gemeenten steeg afgelopen jaar het aantal winkels. Procentueel gezien was de toename het grootst in Vlieland (18,2 procent), gevolgd door Bergen (L.) en Renswoude met 17,5 en 15,8 procent. Oostzaan (-9,4 procent) en Lopik (-8,8 procent) kenden de grootste afname. Onder de twintig grootste gemeenten groeide het aantal winkels het meest in Haarlemmermeer (4,3 procent) en Nijmegen (2,5 procent). In ’s-Hertogenbosch viel het aantal winkels het meest terug (1,2 procent).

Op provinciaal niveau was de groei het sterkst in Zuid-Holland (1,5 procent) en Overijssel (1,2 procent). Alleen in Groningen nam het aantal winkels af (-0,7 procent).

Ontwikkeling aantal fysieke winkelvestigingen


Verandering aantal winkels

2022 t.o.v. 2021

Publicatiedatum: