Consumptie huishoudens groeit 8,5%, maar aan woninginrichting is minder besteed

In oktober 2021 hebben consumenten 8,5 procent meer besteed dan in oktober 2020, meldt het CBS. Vooral aan diensten en duurzame goederen gaven ze meer uit. In vergelijking met oktober 2019 besteedden consumenten 1,8 procent meer in oktober 2021.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.Consument besteedt meer aan diensten
Consumenten hebben in oktober 12,2 procent meer uitgegeven aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in oktober 2020. De consumptie van diensten was nog wel 0,8 procent lager dan in oktober 2019. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

In oktober hebben consumenten 8,1 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in oktober 2020. Vooral aan kleding en schoenen hebben ze meer uitgegeven. Aan vervoermiddelen en woninginrichting werd echter minder besteed.

Aan overige goederen, zoals gas, elektriciteit, motorbrandstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten, hebben consumenten 3,4 procent meer uitgegeven dan in oktober 2020. Consumenten verbruikten in oktober 2021 weliswaar minder energie en water, maar gaven meer uit aan persoonlijke verzorgingsproducten en motorbrandstoffen. Consumenten hebben in oktober 0,3 procent minder aan voedings- en genotmiddelen gespendeerd dan in oktober 2020.Drie weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in oktober bijna 7 procent meer heeft omgezet dan in oktober 2020. Het verkoopvolume was 4,8 procent hoger. Het volume van de non-foodsector groeide met 12,7 procent, terwijl dat van de foodsector kromp met 1,8 procent. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven