Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FOTOREPORTAGE

2600 ontwerpers presenteren zich tijdens Dutch Design Week aan 355.000 bezoekers

Eindhoven stond afgelopen week stond volledig in het teken van Dutch Design Week (DDW), dat dit jaar haar 20-jarige jubileum viert. Van zaterdag 16 t/m zondag 24 oktober werd het grootste designevenement van Noord-Europa gehouden, waar de werken en concepten van meer dan 2600 ontwerpers tentoon werd gesteld, aan meer dan 355.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Onder andere kunst- en designliefhebbers, buurtbewoners en zelfs complete gezinnen bezochten de lichtstad.


De redactie van Wonen360 was ook aanwezig om de nieuwste woon- en interieurgerelateerde concepten en producten te spotten. Bekijk hier de complete fotoreportage.

Verspreid over zo’n 120 locaties door de hele stad, hield de organisatie van DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.
Meubelen gemaakt van koeienpoep, innovatieve verlichting, sta-bureaus tegen rugklachten, circulaire banken of zelfs een huis gemaakt van honderd duurzame bouwmaterialen, je kunt het zo gek niet bedenken en het was terug te vinden op het design event. 

Alles zien en meemaken van de Dutch Design Week is onmogelijk, beseft ook BNO, een vereniging opgericht door ontwerpers en bestemd voor ontwerpers. Zij vroeg journalist Viveka van de Vliet dagelijks verslag te doen van de hoogtepunten. Lees hier over de door haar bezochte expo's GEO-design, Things That Matter, Hara Hachi Bu Village en It's in our nature.



Het juiste moment
Directeur en beroepsoptimist Martijn Paulen is tevreden over het verloop van DDW en ziet de toekomst positief tegemoet: “DDW21 kwam precies op het juiste moment. Er is zoveel gaande in de wereld. Meer dan ooit hebben we het perspectief en de bevlogenheid van ontwerpers nodig. We zien dat zij hun tanden zetten in het scala van vraagstukken waarmee we ons geconfronteerd zien en zij stellen daarbij steeds het algemeen belang voorop. Of het nu gaat om het stikstofprobleem, woningnood, mobiliteit of sociale vraagstukken rondom bijvoorbeeld inclusiviteit, ontwerpers vormen de gidsende voorhoede waar het gaat om het uitzetten van een nieuwe koers. Een koers die ons leidt naar een duurzame, socialere en meer rechtvaardige toekomst.”

The Greater Number
Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent. Sinds 2012 stelt DDW voor elke editie van het evenement een thema vast, onder meer ter ondersteuning van een publiekscampagne. Dit waar was het thema: The Greater Number.

DDW concentreert zich op het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. We zien het als onze opgave te laten zien hoe ontwerpers wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst en om de positie en betekenis van Nederlandse ontwerpers daarbij te versterken.


Twee decennia na de eerste editie viert DDW haar 20-jarige jubileum.

20 jaar DDW
De wortels van DDW gaan terug tot 1998. In dat jaar organiseerde het Vormgeversoverleg (VOE) voor het eerst de Dag van het Ontwerp. Doel: ondernemers en ontwerpers met elkaar in contact brengen. Het evenement, dat jaarlijks plaatsvond in Eindhoven en met elke editie meer belangstelling trok, groeide algauw uit zijn jasje. De Dag van het Ontwerp werd vanaf 2002 de Week van het Ontwerp, om in 2005 te worden omgedoopt tot Dutch Design Week (DDW).

Pleitbezorgers
Sinds 2009 stelt DDW partijen uit het ontwerpveld aan als pleitbezorgers van Dutch design in het algemeen en de week in het bijzonder. Zij vervullen representatieve taken en zetten hun netwerk in om verbindingen te leggen en beginnende collega’s op weg te helpen. Tijdens de afgelopen editie waren dit Floris Alkemade, Natsai Audrey Chieza en Christien Meindertsma.


Het eindexamenwerk van 163 studenten van Design Academy Eindhoven stond in Beursgebouw Eindhoven tentoongesteld.

Jong Talent
Design Academy Eindhoven pronkte weer met een Graduation Show van hoog niveau. Nieuw dit jaar: de index van hun catalogus is op een verrassende manier ingestoken en voor het eerst in Beursgebouw Eindhoven. Het eindexamenwerk van 163 studenten stond tentoongesteld in de ruime hal van de evenementen hal.

Manifestations presenteerde werken van de beste graduates van de kunstacademies, die op een grappige, spectaculaire of controversiële manier de (mis)match tussen mens en technologie onderzoeken en vragen hoe technologie kan bijdragen aan een meer humane wereld. Bij Isola Talents Factory in de Schellensfabriek presenteerde een selectie van net afgestudeerde talenten en studenten hun werk. Tot slot presenteerde DDW Class of 21, een groepstentoonstelling met de werken van studenten van verschillende universiteiten.

Design United
De vier technische universiteiten, oftewel Design United, nodigden bezoekers dit jaar uit om de rol van design in de aanpak van vijf grote thema’s te bespreken in de Up Close & Personal talkshow. Deze werden dagelijks live gestreamd vanuit de Effenaar. Ook hun tentoonstelling kon bezocht worden in het Klokgebouw.

Bekijk hier de fotoreportage.