Van topinkoper tot stoere motorrijder

Victor Bockweg: "Ik deed altijd zoveel mogelijk zaken met zo weinig mogelijk leveranciers"

Als jongeling was Victor Bockweg voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij was eigenaar van een meubelfabriek. Daar startte zijn rijke carrière die hem leidde langs tal van meubel- en andere bedrijven. Als inkoper behoorde hij tot de beste van Nederland. Inmiddels is Victor al enige jaren met pensioen, maar van stilzitten wil hij niet weten. Nog altijd voert de 72-jarige voor Expo Beusichem onderhandelingen met (toekomstige) exposanten. Dat kost hem nauwelijks inspanningen. "Ik heb altijd met veel plezier heel hard gewerkt, maar doe nu ook graag heel hard niks met evenveel plezier", vertelt hij met een brede grijns.

In zijn vrije tijd klimt Victor graag op zijn 1500 cc zware Harley.

We hebben afgesproken bij Expo Beusichem als er opeens een zwaar ronkende Harley-Davidson aan komt gereden. De Amerikaanse motorfiets wordt bestuurd door niemand minder dan Victor Bockweg. Victor, die van nature erg gesteld is op vrijheid en ruimte. Daarom past het motorleven ook zo goed bij hem. In zijn arbeidzame leven draaide het ook altijd om bewegingsvrijheid en speelruimte. Als hij zijn indrukwekkende vehicle heeft geparkeerd en van allerlei sloten heeft voorzien, brandt hij los. Want als Victor eenmaal op zijn praatstoel zit, is hij niet meer te stoppen. Dan gaat de gashendel open...

Koopverplichting
Als eerste stipt Victor het beurzenlandschap aan. "De grote beurzen blijven onder druk staan. Het valt niet mee om de hallen vol te krijgen. Daarnaast lopen de bezoekersaantallen terug. Ook hier (Expo Beusichem, red.) is het rustiger dan jaren geleden. Je ziet nu ook weer huisshows opkomen, zoals bij Het Anker. Als je een eigen pand hebt dat groot genoeg is voor ook andere exposanten, dan snap ik dat je graag je relaties uitnodigt in de eigen omgeving. Als inkoper ga je er ook graag naar toe. Nadeel van huisshows is wel dat je vooral bestaande klanten trekt, want als winkelier ga je daar niet snel naar toe, omdat je al snel een koopverplichting voelt. Hier in Beusichem is dat niet aan de orde. Je bent veel vrijer en kunt in korte tijd meer mensen zien. Ik ben tientallen jaren professioneel inkoper geweest, beurzen waren voor mij relatieonderhoud. Ik ging alle stands van fabrikanten af om te controleren of ik wel goed had ingekocht. Je moet van minimaal 250 aanbieders exact weten wat ze doen, om voor bijvoorbeeld 20 partners te kunnen kiezen. Ik deed altijd zoveel mogelijk zaken met zo weinig mogelijk leveranciers, wat resulteerde in circa 50 kernleveranciers. Geloof in partnerschap, relaties op de lange termijn."

 Klassieke teakhouten jaren 60 fauteuil van De Ster uit Geldermalsen. FOTO DE GELE ETALAGE

Meubelfabriek De Ster
Victor Bockweg is geboren in een meubelfamilie. Zijn voorouders startten in 1918 Meubelfabriek De Ster in Geldermalsen. Ooit een toonaangevende fabrikant, waar Victor ruim 50 jaar geleden (in 1970) zijn werkzame leven startte en zich opwerkte naar productieleider en assistent bedrijfsleider. "Maar ik moet vrij zijn, lucht hebben. Meubelfabriek De Ster had 165 werknemers. Ondanks dat, ging het me toch benauwen om iedere dag dezelfde fabriekspoort in te gaan om er 's avonds weer uit te komen Door forse investeringen gevolgd door twee oliecrises ging het met De Ster niet goed, waardoor de fabriek moest worden verkocht en ik mijn heil elders moest gaan zoeken. Ik kwam vervolgens terecht bij Sanders Meubelstad in Hattem, een volle dochter van Wehkamp. Dat was een hele, positieve omschakeling: van een familiebedrijf naar een neutraal geleide onderneming met 5 filialen waarin je zelf je plaats moest bevechten. In 1976 werd ik er assistent-inkoper, in 1983 hoofdinkoper. Ik stuurde de verkoop aan, maar was ook nauw betrokken bij de bouw en inrichting van nieuwe winkels. Bij mijn vertrek in 1986 had Sanders 12 winkels. Daar heb ik veel van geleerd, vooral wat handelen is."

Niet arrogant
Via een korte periode bij Clowny Manufacturing ging Victor in 1987 aan de slag als commercieel directeur bij De Mijnders Groep in Lisse. "Ik wil absoluut niet arrogant zijn, maar van de vijf meest professionele inkopers in Nederland zat ik in de top drie. Ik heb daar 15 jaar gewerkt alsof het mijn eigen onderneming was. De toenmalige eigenaar Henk Mijnders gaf me zijn portemonnee en daarmee zijn vertrouwen. Zijn belangrijkste kwaliteiten lagen op andere terreinen dan collectioneren en inkoop. Vanaf 1991 groeide het bedrijf sterk met uiteindelijk 27 winkels met formules als Droomdomein, Trendhopper, Chairity, Mijnders Meubelen, Henk Hartog en Profijt Meubel. Ik was vooral druk met inkoop voor de meubelgroep, het collectioneren en bouwen van nieuwe winkels en winkelconcepten. "

Kwalijk handelen
Eind 2002, bijna twee jaar na het overlijden van Henk op 53-jarige leeftijd, kwam het bedrijf in zwaar weer, na een aantal jaren van grote investeringen. Na de bouw van Villa Arena trok de bank plots de vergeven kredieten in. Een faillissement was onafwendbaar. Victor geeft aan, dat de bank hier kwalijk handelde en zelf de dans ontsprong. "Daardoor werd 130 miljoen euro aan handel uit de meubelbranche gehaald, waarvan heel veel andere bedrijven die met deze bank verbonden waren de vruchten van plukten en de bank daar per definitie minder risico liep. Ik was toen 53 jaar en zat van het ene op het andere moment met de blote billen op straat. Ik heb vervolgens geprobeerd om elders onder de pannen te komen, maar als je bekend bent in de branche, heb je vele mede- en tegenstanders. Inkopers zijn vaak eigenwijs. Zo werd ook ik gezien."

Expo Beusichem
In 2003 startte Victor zijn eigen bedrijf: Retail Assists. "Ik verleende diensten als retail formule ontwikkeling, inkoop en management. Daarna was ik van 2005 tot 2012 verantwoordelijk voor Privat Brands en development, als Branche Manager bij Intres. Vanuit Retail Assists verzorgde ik in 2016 en 2017 het accountmanagement voor WK Wohnen (Musterring). En anno 2021 ben is nog steeds actief voor Meubelhart Beusichem. Dat doe ik al ruim zes jaar. Ik heb partijen binnengehaald als Mecam, Neo Style, Wiemann en W en W Furniture (Wildeboer & van der Weide). Die hebben onlangs allemaal hun contracten verlengd tot eind 2025, waardoor de continuïteit van Expo Beusichem is gewaarborgd."


Een blik in een van de showrooms in Expo Beusichem.

Meer dan 7000 m2 aan expositieruimte heeft Expo Beusichem tot haar beschikking. Inmiddels is meer dan de helft verhuurd aan ook bedrijven als Van der Drift, Theuns, I-Catchers en Yvensa. Te vinden is er een internationaal aanbod in het midden- en middenhoog segment. Binnen de Expo Hallen zijn nog verschillende interessante stands te huur voor actieve agenten, handelaren en fabrikanten. Het  gaat hierbij om ruimtes vanaf 50 m2 tot wel 1000m2.

Meer informatie:
Expo Beusichem
Victor Bockweg
06 51824357
vbockweg@ziggo.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven