Commercieel directeur Diederick Schnitger van Loods 5:

"Successen uit het verleden hebben dus wel degelijk invloed op het heden"

Ook de directie en huurders van Loods 5 hebben te dealen met de beperkingen die door de overheid vanwege Covid-19 zijn opgelegd. De handel in de vijf vestigingen in Duiven, Maastricht, Amersfoort en Sliedrecht ligt nagenoeg stil. Diederick Schnitger, commercieel directeur van Loods 5, gaat in op de actuele situatie. Dat doet hij niet zonder eerst terug te kijken op de afgelopen 11 roerige coronamaanden.

Loods 5 in Zaandam is het grootste met 20.000 m2.

"Uit zit er helaas al een tijd niet meer in. Niet naar een restaurant of een kroeg, niet meer naar een winkel, niet meer samen met familie en vrienden. Een ongekende situatie heeft Nederland al 11 maanden in haar greep en heeft vooralsnog weinig zin om los te laten. De gevolgen die voortvloeien uit de onzekerheid over de weg nog te gaan, zijn economisch, sociaal en persoonlijk van een ongekend niveau.

In de winkels van Loods 5 is het stil. Ze zijn slechts toegankelijk voor deelnemer en winkelpersoneel. De stilte in de ruim opgezette locaties in Nederland is oorverdovend en het ongewisse tastbaar. Loods 5 vertegenwoordigt inmiddels 20 jaar vele ondernemers uit de woon en lifestyle industrie onder één dak, via één voordeur.

Na het bouwjaar 2019, waarin de winkels in Maastricht en Duiven de deuren openden, zou 2020 een jaar worden van consolideren, hergroeperen en investeren in de operatie en online. Zaken liepen anders."

Duiven heeft een vloeroppervlakte van bijna 19.000 m2.

Omzetverloop
"De eerste schok in de markt kwam in maart. Wel of niet open? Maatregelen? Vragen zonder voldoende passende antwoorden. Tijdens deze eerste fase hield Loods 5 – na alle benodigde aanpassingen in de winkels – haar deuren open. Met haar deelnemers spraken zij af de vaste maandelijkse vergoeding in april voor de helft op te schorten, tot er meer duidelijk was over de situatie zoals deze zich ontvouwde. Gezien het positieve omzetverloop in de winkels en de groei online, besloot de directie – achteraf – de opschorting van de verplichting om te zetten in kwijtschelding. Ditzelfde heeft zich ook in mei voorgedaan. Een opschorting gevolgd door een kwijtschelding, waarbij de marktsituatie, ontwikkelingen en verwachtingen de belangrijkste overwegingen waren. Er ontstond meer bewegingsruimte voor alle betrokkenen, in een tijd die die juist beperkt.

Gedurende de zomermaanden raakte men enigszins gewend aan de onpersoonlijke, maar verplichte maatregelen in de winkels en een beperkingen in het gebruik van de horeca van Loods 5. Niet helemaal business as usual, maar acceptabel en hoopvol.

Richting het einde van het jaar veranderde in Nederland echter de toon. Oorzaak en gevolg kwam te liggen bij de nog resterende publiek toegankelijke locaties. Scholen, sport en winkels. Cijfers en grafieken bepalen tot nog toe de bewegingsvrijheid van mens en goederen. In de donkerste maanden van het jaar, werd een lockdown het onvermijdelijke gevolg.

Wederom een moment voor Loods 5 om met haar deelnemers de gevolgen voor de deelname-vergoeding te bespreken. Opnieuw probeert men door de tijd vooruit te kijken en wordt geanticipeerd op een beperkte Lockdown tot 20 januari. Loods 5 deelt de bon en halveert nogmaals de vergoeding over de gesloten dagen.

De kosten om de 5 winkels in de lucht te houden daarentegen, worden niet gehalveerd en Loods 5 komt – net als veel van haar deelnemers – niet of nauwelijks in aanmerking voor overige compensatie. Successen uit het verleden hebben dus wel degelijk invloed op het heden."

Een blik op de vestiging in Amersfoort, die 17.000 m2 meet.

Resterende rit
"Afgelopen week communiceerde Loods 5 naar haar deelnemers hoe vanaf nu verder te willen met de resterende rit door de tunnel. Het licht is weliswaar in zicht, het einde nog niet. Om continuïteit te waarborgen voor de periode na de lockdown in Nederland, bood Loods 5 haar deelnemers de maandelijkse kosten weer voor de helft op te schorten, indien er wederzijdse commitment is om na de crisis samen sterk te staan. Dit leidde tot verontwaardiging en ongeloof bij haar deelnemers. Navigeren in een economie onder grote druk, zonder antwoorden op vragen die velen hebben, vraagt keuzes maken. Keuzes die continuïteit waarborgen op de lange termijn. Meebewegen met dat wat er is. Veerkrachtig, door mogelijkheden te blijven zien."

Verwachtingen
"De wederkerigheid en saamhorigheid van een formule als Loods 5 - tussen deelnemer en platform -  in een omnichannel markt, wordt nu meer dan ooit beproefd. Daar waar Loods 5 ooit als outlet startte en zich ontwikkeld heeft tot een winkel met een landelijke dekking, hebben de deelnemers zich door de jaren heen eveneens ontplooid binnen en buiten de winkels van Loods 5. Belangen en verantwoordelijkheden zijn groter, ambities moeten in juiste banen geleid worden en verwachtingen voortdurend worden bijgesteld.

De verbinding tussen Loods 5 en haar deelnemers is sterk en kan gekenmerkt worden door de persoonlijke en waar nodig ondernemende aanpak van de uitdagingen die voorliggen. Het wederzijdse respect voor elkaars positie – zoals deze in menig winkelstraat vaak ontbreekt tussen vastgoed en exploitatie – en tevens de onderlinge afhankelijkheid, maken van de combinatie deelnemer en Loods 5 een sterker team. Het gezamenlijk succesvol voort kunnen zetten van elkaars ondernemingen is nu, zoals altijd, aan de orde van de dag. Het samen wachten tot de heropening uiteraard ook."

Meer informatie:
Loods5
www.loods5.nl

Reageren? leo@wonen360.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven