Marc van Oijen van Leoxx over hoe belangrijk geluid in een ruimte is

"Onderzoeken tonen aan dat slechte akoestiek negatief effect heeft op onze gezondheid"

Marc van Oijen accountmanager bij LEOXX heeft een blog geschreven over hoe belangrijk het is om goede akoestiek te hebben.

"Goede akoestiek is net zo belangrijk als de juiste verlichting, frisse lucht en een goede zithouding. Voorheen werd hier, meestal onbewust, aan voorbij gegaan en was akoestiek een onderbelicht probleem. Inmiddels wordt akoestiek steeds vaker gezien als een belangrijke component in het ontwerpproces van een ‘gezond’ interieur."Akoestiek en gezondheid
"Diverse onderzoeken tonen aan dat een slechte akoestiek een negatief effect heeft op onze gezondheid en serieuze gezondheidsproblemen veroorzaakt. Vooral hoofdpijn, vermoeidheid en stress zijn veel gehoorde klachten. Geluidshinder is vaak een bron van frustratie die irritatie opwekt. Op de werkplek worden geluidsklachten als een enorme stoorzender en de veroorzaker van concentratieproblemen ervaren. Per auditieve onderbreking verliest een gemiddelde werknemer zo’n 10-15 minuten aan concentratie. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat dat op kan lopen tot wel 86 minuten per dag! In de praktijk leidt dat tot een serieuze afname van de productiviteit en kunnen gezondheidsklachten vanwege een slechte akoestiek zelfs leiden tot ziekte en ziekteverzuim."

Belangrijke certificeringen
"Dat akoestiek een serieuze aangelegenheid is, blijkt wel uit de huidige certificeringssystemen voor gebouwen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Zo maakt akoestiek tegenwoordig ook onderdeel uit van LEED, een systeem dat oorspronkelijk is opgezet om de milieu-impact van gebouwen te meten. Inmiddels wordt bij de accreditatie ook de kwaliteit van de binnen omgeving meegenomen. Binnen de WELL Building Standard, gericht op de ontwikkeling van gebouwen die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van gebruikers, is geluid een van de tien ‘features’ waar specifiek op wordt beoordeeld."Samenspel van factoren
"Er bestaat helaas geen standaard oplossing voor een akoestisch probleem. Elke ruimte heeft zijn eigen variabelen, zoals verschillende soorten bouwmaterialen, de grootte en vorm van de ruimte en de toegepaste interieurmaterialen. Ook het gebruikersdoel van de ruimte speelt mee. Een concertzaal vraagt om een andere geluidsbeheersing dan een kantoorgebouw of retailomgeving. Al deze verschillende factoren bij elkaar opgeteld, hebben invloed op de beleving van de akoestiek. Door al in de ontwerpfase alle facetten van akoestiek mee te nemen, kunnen problemen in een later stadium voorkomen worden. Op die manier ontstaan gezonde ruimtes waar het plezierig werken en verblijven is. En krijgt akoestiek - én onze gezondheid - de aandacht die het verdient."

Marc van Oijen is accountmanager bij LEOXX voor de regio Brabant & Limburg. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de ruimte-akoestiek is hij binnen LEOXX gespecialiseerd in akoestische interieurmaterialen en vloeroplossingen.

Meer informatie:
LEOXX
www.leoxx.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven