Design Museum Den Bosch kent eerste Stokroos BodyDrift Stipendium toe aan ontwerper

Met grote trots maken Design Museum Den Bosch en Stichting Stokroos bekend dat Frank Kolkman de eerste ontvanger van het Stokroos BodyDrift Stipendium is. Het stipendium stelt ontwerpers in staat om werk te ontwikkelen rond het thema Posthuman, en dit in Design Museum Den Bosch te tonen. Frank Kolkman ontwerpt op het snijvlak van technologie en het menselijk lichaam. Dat maakt hem de perfecte ontvanger van het eerste stipendium.

Momenteel toont de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future in Design Museum Den Bosch zijn Dream Machine en Open Surgery. Het werk dat Kolkman maakt in het kader van het stipendium zal in de zomer van 2021 in het museum te zien zijn. Het Stokroos BodyDrift Stipendium

Jaarlijks en gedurende vier jaar krijgen jonge makers middels dit stipendium de kans eigen werk te maken en te exposeren in Design Museum Den Bosch. Het stipendium kent een thematische opdracht: Posthuman. We vragen de designer om te reflecteren op dit thema maar laten haar of hem daarin verder vrij. Posthuman staat voor het idee dat wetenschap en technologie grote invloed hebben op de manier waarop we naar lichaam kijken. De grens tussen technologie, het menselijk lichaam en design vervaagt in onze huidige maatschappij steeds meer. Deze thematische opdracht nodigt de ontwerper dan ook uit om na te denken over de toekomst van het menselijk lichaam. Timo de Rijk, directeur van Design Museum Den Bosch: “Wij hebben de ambitie om technologische ontwikkelingen te volgen in relatie tot het menselijk lichaam. Onze wereldberoemde collectie moderne sieraden die het lichaam vervormden is daarvan al een startpunt.”

Nieuwe perspectieven
Frank Kolkman over het stipendium: “Ik ben natuurlijk ontzettend blij met het stipendium van Stichting Stokroos en Design Museum Den Bosch om nieuw werk te ontwikkelen. Het thema Posthuman sluit heel goed aan bij mijn ontwerppraktijk. Als ontwerper ben ik namelijk geïnteresseerd in onze relatie met technologie. Door middel van ontwerpend onderzoek en het ontwikkelen van experimentele producten en ervaringen probeer ik de kansen en implicaties van moderne technologie en wetenschap zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het spannendste is het als daarbij de technologie nieuwe perspectieven verschaft op wat het betekent om mens te zijn.”

Over Stichting Stokroos
Stichting Stokroos ondersteunt sinds 2005 activiteiten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst en design. De stichting wil bijdragen aan een samenleving waarin beeldend kunstenaars, ontwerpers en vormgevers een prominente rol spelen en daarom de ontwikkeling van deze doelgroepen faciliteren, onder meer door het toekennen van subsidies, stipendia en ontwikkelingstrajecten.

Meer informatie:
Design Museum Den Bosch
www.designmuseum.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.