Eric Mostert van 85-jarige OOST Slaapcomfort in Amsterdam:

"Auping zet groot in op 100% recyclebaar, maar vergeet totaal het gevoel van de consument"

Het is 85 jaar geleden dat OOST Slaapcomfort in Amsterdam de deuren opende. Sinds 1935 profileert de beddenspeciaalzaak zich als dé slaapadviseur van Groot Amsterdam, met winkels niet alleen in de hoofdstad, maar ook in Amstelveen en Haarlem. De directie is er trots op dat Eastborn onder andere afkomstig is uit haar stallen. Ook heeft OOST het merk Hästens in Nederland op de markt gezet.
"Er is erg veel veranderd in de slaapbranche", zegt directeur-eigenaar Eric Mostert (3e generatie) met veel gevoel voor understatement. "Zeker de laatste jaren gaat het heel hard." Hij blijkt het niet te hebben op alle innovaties waarmee de beddenmarkt overspoeld wordt."26 jaar geleden kwam Hästens vanuit Zweden naar Nederland", gaat Eric verder. "Het bedrijf introduceerde het dekmatras (of topdek) in ons land. Collega-fabrikanten keken met argusogen toe en gaven af op de blauwe ruit en het dekmatras. Maar het werd een succes; de producten onderscheidden zich van de rest. Al snel kwam ook Jensen naar Nederland die mee profiteerde van de gigantische kracht die het merk Hästens had. Zo werd al snel de term ‘Scandinavisch slapen’ geboren. Op deze manier probeerden veel fabrikanten mee te liften op het succes van Hästens.
Ook bij Auping is er de laatste jaren heel erg veel veranderd. Van een bedrijf met liefde voor het slaapvak, naar een bedrijf dat alleen nog maar gaat voor de ‘snelle handel’. De ziel is eruit. Jammer is dat, maar ach... er is nog zoveel moois te koop gelukkig. Auping profiteert nog van haar naamsbekendheid. Mij benieuwen waar ze over een paar jaar staan", is hij zeer kritisch.

Geschiedenis
OOST Slaapcomfort zag in een kleine smederij met de naam Amlefa (AMsterdamse LEdikanten FAbriek) het levenslicht. In hartje Amsterdam startte zijn opa Marinus Hendrikus Mostert het bedrijf. Midden in de crisis begon hij samen met zijn zuster Map Mostert, die in een loterij een prijs van 1000 gulden had gewonnen, op 1 maart 1935 een matrassenfabriek aan het Zeeburgerpad 60. In de oorlog moest het bedrijf noodgedwongen verhuizen.
In 1959 kwam de zoon van Rinus Mostert sr. in dienst, te weten Ruud. Voor zijn andere zoon (Hans) kocht hij een fabriekspand in Vroomshoop. Daar werd in 1959 matrassenfabriek Eastborn (in OOST geboren) opgericht.

10 uur per dag
In 1964 overleed vrij plotseling Mostert sr. Zijn toen 27-jarige zoon Ruud, die op dat moment vijf jaar in de matrassenfabriek werkte, kwam er van de ene op de andere dag alleen voor te staan. Door zeven dagen per week, meer dan 10 uur per dag te werken en ervaringen met zijn broer Hans van Matrassenfabriek Eastborn uit te wisselen, wist hij van Ledikanten- en Matrassenfabriek OOST een succes te maken. In 1972 verhuisde het bedrijf terug naar het pand Zeeburgerpad 80-85, waar het tot op heden nog gevestigd is. Echter niet meer als fabriek, maar als winkel en toeleverancier van hotels en medische instellingen. De fabricage van matrassen is verkocht en verhuisd naar Almere en is daar verder gegaan onder de naam Drakacel. Eastborn Slaapsystemen valt sinds 2007 onder de vlag van Hilding Anders, evenals de merken Pullman, Jensen, Carpe Diem en nog een aantal slaapsystemen.

Toonaangevend
OOST Slaapcomfort wil toonaangevend zijn op slaapgebied en verkoopt naast Eastborn bekende merken als Jensen, Hästens, Pullman, Treca Paris, Lattoflex, Geltex, BALR. De laatste twintig jaar staat Eric aan het roer. Volgens hem is zijn bedrijf nog steeds zeer gezond en toonaangevend. "We zijn een no nonsense bedrijf met op gepaste tijden gevoel voor een stukje Amsterdamse humor."
"Of er veel veranderd is in de slaapbranche? Zeker, heel erg veel. De slaapmarkt is constant aan het veranderen. Een fabrikant als Auping zet zelfs groot in op 100% recyclebaar, maar vergeet totaal het gevoel van de consument en het 'echt lekkere' slaapgenot."

Waar moet volgens jou een goed bed aan voldoen?
Eric (foto): "Het moet de juiste ondersteuning geven aan het lichaam zodat de spieren maar ook de geest volledig kunnen ontspannen en uitrusten. Ook moet het goed ventileren en minimaal 10 jaar mee kunnen gaan. Natuurlijke materialen zijn wat duurder, maar geven de optimale ventilatie en nog belangrijker: het weldadige en behaaglijke gevoel dat je mist bij synthetische producten. Die kunnen misschien wel goed ventileren of duurzaam zijn, maar als je de combinatie kunt bieden van al deze punten, dan is de keuze snel gemaakt. "

Hoeveel bedden en matrassen heeft jou bedrijf in de afgelopen 85 jaar aan de man gebracht?
"Pffffffffff.... Dat is moeilijk in te schatten, maar het gaat over vele, vele, vele duizenden stuks!"

Als je terugblikt op de afgelopen 85 jaar, waar ben je dan het meest trots op?
"Op het feit dat wij alle knowhow en prijsklassen in huis hebben om iedereen te kunnen voorzien van een goede nachtrust. Wij verkopen namelijk geen bedden, maar nachtrust. Fabrikanten die er een potje van maken en alleen maar gaan voor innovatie zonder enige passie voor het vak krijgen dat van ons te horen. Sommige kunnen daar niet zo goed tegen. Als je producten vol met fouten zitten, er klachten ontstaan, geef ons er dan niet de schuld van, maar los je problemen intern gewoon zelf op", neemt Eric geen blad voor de mond. 

Waar wil je over een jaar of tien staan met je bedrijf?
"Dan zal OOST nog steeds een begrip zijn in de beddenbranche én door onze ervaring en passie voorop blijven lopen in het beddenvak."

Meer informatie:
Beddenspeciaalzaak OOST Slaapcomfort

www.oostslaapcomfort.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven