Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gegevens vergeleken met die van de KNMI

Onderzoek Auping naar omgevingstemperatuur: "Hoe kouder buiten, hoe langer we slapen"

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de seizoenen invloed kunnen hebben op onze slaapbehoefte. Het slaap- en waakritme worden voor een belangrijk deel aangestuurd door de biologische klok, zo weten ze bij Auping.
"De biologische klok wordt voor een groot deel aangestuurd door het licht dat op ogen valt, blauw helder licht remt de productie van melatonine en zorgt ervoor dat we ons wakker voelen. Dit geeft dus een logische verklaring voor het feit dat mensen zich in de zomer meer wakker voelen dan in de winter. Het is dan langer licht en het licht is sterker."



Temperatuur
Ook de omgevingstemperatuur lijkt van belang te zijn. Onlangs heeft Auping de gegevens van het door hen gehouden onderzoek vergeleken met de gegevens van KNMI. "Als we de gemiddelde slaapduur per dag vergelijken met de gemiddelde temperatuur op die dag, zien ze een duidelijke overeenkomst: hoe hoger de temperatuur buiten, hoe korter we slapen. Hoe kouder de temperatuur buiten, hoe langer we slapen."

Onderzoek in Afrika en Zuid-Amerika
"Dit fenomeen komt ook naar voren in onderzoek onder natuurvolken in Afrika en Zuid-Amerika. Zij leven zonder het gebruik van elektriciteit en worden dus volledig beïnvloed door het daglicht en de temperatuur van de seizoenen. Er is namelijk geen elektrisch licht of centrale verwarming. Er werd bijgehouden wanneer ze gingen slapen en weer wakker werden in combinatie met de omgevingstemperatuur en het omgevingslicht. In de winter sliepen ze bijna een uur langer dan in de zomer. Voor het moment van wakker worden bleek omgevingstemperatuur bepalender te zijn dan het daglicht. De meeste mensen werden wakker nog voordat het ’s ochtends licht werd en juist op het moment dat de omgevingstemperatuur al op liep."

Meer informatie:
Auping
www.auping.com

Publicatiedatum: