Karooz maakt houtmozaïeken van vloer- en wandbekleding

Ontwerpster Emma Wardenier: "Hout met rubber, bizar dat daar nooit iets mee gedaan is"

De handgemaakte houtmozaïeken van Karooz zijn een verrassend nieuw concept in vloer- en wandbekleding. Bedacht en ontwikkeld door de jonge Belgische ontwerpster Emma Wardenier. Het idee is eenvoudig, maar doordacht en werd dan ook gepatenteerd: stukjes massief hout verbinden met rubberen voegen zodat houtmozaïek gecreëerd wordt.

Het begon allemaal op school waar Emma de richting meubelontwerp volgde. Voor haar eindopdracht kreeg ze een uitdagende opdracht: ontwikkel een innovatief, niet bestaand materiaal waarmee men meubels, woonaccessoires en andere nuttige woonobjecten kan maken. "Ik ben gaan rondstruinen in het atelier van mijn vader, Werner Wardenier, hij is al jarenlang actief in de parketwereld. Zijn atelier ligt vol interessant materiaal en één van de zaken die ik daar aantrof waren teakplanken met daartussen stukken rubber. Ik dacht: hout met rubber, een interessante combinatie, bizar dat daar nog nooit iets mee gedaan is. Ik ging ermee aan de slag, verbond kleine stukken massief hout met rubber en ontwikkelde zo houtmozaïek", vertelt Emma.

Karooz is vandaag de dag een op en top Belgisch familiebedrijf. Het hele proces houdt de familie strak de hand. De ambachtelijke productie gebeurt in de eigen ateliers in Oudenaarde, België. Ze ontwerpen alles zelf, produceren zelf, hoofdzakelijk met de hand, en plaatsen en onderhouden ook de vloer- en wandbekleding. Door alles zelf te produceren kan Karooz gemakkelijk maatwerk leveren en inspelen op specifieke behoeften. "En doordat de productie in België plaatsvindt, vermijden we transport over lange afstanden en beperken we de CO2-uitstoot tot een minimum", vertelt Emma. 

Karooz bevat twee hoofdbestanddelen: hout en rubber. Voor het hout worden enkel met zorg geselecteerde houtsoorten gebruikt, bij voorkeur gecertificeerde houtsoorten die een duurzaam bosbeheer garanderen. Het tweede hoofdbestanddeel, rubber, wordt duurzaam geproduceerd binnen het Responsible Care-programma en het milieuzorgsysteem ISO 14001. Voor de afwerkingslagen worden enkel milieuvriendelijke producten gebruikt.

Het principe zelf wordt al jaren toegepast in de scheepsbouw, niet alleen omdat de combinatie hout en rubber 100% waterbestendig is. Hout kan uitzetten en inkrimpen als gevolg van de vochtigheid in een ruimte en de rubberen voeg vangt alle vervormingen perfect op. Het rubber maakt het materiaal flexibel, waardoor het houtmozaïek gebruikt kan worden als bekleding voor moeilijke oppervlakten. De naadloze uitvoering verhoogt de hygiëne en maakt de vloer- of wandbekleding gemakkelijk te onderhouden en het rubber bezorgt de vloer een antisliplaag. 

Ook maakt Karooz losse decoratieve elementen van het materiaal, zoals bloempotten, karpetten, placemats en onderzetters.

Meer informatie:
Karooz
Doorn 13B
9700 Oudenaarde
info@karooz.eu
www.karooz.be         


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven