Beddenproducent Veldeman Bedding heeft tijdens meubelbeurs Brussel een nieuw ontwerp gepresenteerd, Velda Resleep. Naar eigen zeggen is dit het 100% circulaire bed. De Velda Resleep boxspring, matras en topper zijn ontwikkeld op basis van het principe design for disassembly (demontage). In het productieproces komen lijm, noch nietjes aan te pas en evenmin traditioneel PU-schuim. Een woordvoerder laat weten: "Het betreft een revolutionaire methodologie. Velda Resleep is het product van een breder Cradle to Cradle innovatietraject en werd inmiddels ondersteund door Vlaio. Aan comfort en design moet niet worden ingeboet".

Na ruim een jaar ontwikkeling is het bedrijf klaar om Resleep begin 2019 te produceren. Een belangrijke troef hierin is de duurzame pocketverenkern die Veldeman zelf zal produceren.

Het bedrijf heeft de Balthazar prijs in ontvangst mogen nemen in de categorie Innovatie.

Tegenwoordig zijn matrassen en bedden moeilijk uit elkaar te halen en bovendien zijn de meeste gebruikte materialen niet recycleerbaar of herbruikbaar. Op die manier neemt de afvalberg wereldwijd alleen maar toe. Resleep biedt hierop een antwoord aangezien het gesteund is op een productieproces waarbij het slaapsysteem eenvoudig en snel uit elkaar gehaald kan worden. De alternatieve verbindingstechnieken zorgen ervoor dat het product terug te brengen is tot kleine, makkelijk te vervoeren onderdelen die bovendien zuiver zijn: 100% recycleerbaar of herbruikbaar. De gebruikte materialen zijn teruggebracht tot een absoluut minimum en hebben allen een lage milieu-impact. 

“We zijn afgestapt van de traditionele lijmtechnieken en nietjes-technieken en overgeschakeld naar allerlei verbindingssystemen. De overheid zal ons binnen afzienbare tijd verplichten om circulair te denken. Wij staan hier volledig achter en willen proactief deze uitdaging aangaan. In feite zien we dit als een opportuniteit in plaats van een uitdaging”, laat Geert Geerkens, commercieel directeur Veldeman Bedding weten.

Naast het reeds in het voorjaar van 2018 getoonde Resleep-concept, gaat Veldeman Bedding nu nog een stap verder door de introductie van een eigen circulaire pocketveer! "Pocketveren worden vandaag de dag verlijmd (±1,5 kg lijm per interieur), wat de demontage en recyclage erg belemmert. Door toepassing van nieuwe technieken kunnen voortaan de veren en de zakjes bij end of life gemakkelijk en vlot gescheiden worden van elkaar", aldus Geert Geerkens.
Vanaf begin 2019 wordt in Opglabbeek een eigen productie opgestart van pocketverenkernen zonder enig gebruik van lijm.
“De pockets worden integraal thermisch gelast dankzij een wereldwijd gepatenteerde assemblage-machine dewelke wij zullen installeren binnen ons bedrijf. Dat is een wereldnoviteit”, vervolgt Paul Schreurs, technisch directeur Veldeman Bedding.

Meer informatie:
Veldeman Bedding
info@veldeman.com
www.velda.net