Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Matras doet niet wat hij belooft

Radar ligt (niet) wakker van geluidsgolven

Volgens Radar heeft de bijna 3000 euro kostende matras met geluidsgolven geen toegevoegde waarde. In een radio-uitzending veegt het programma de vloer aan met een special matras van beddenverkoper De Suite, die matrassen met speciale geluidsgolven - die niet te horen zijn - in het assortiment heeft. 
 
 
"Ze zouden zorgen voor stimulering van de bloedsomloop waardoor je 'beter slaapt en in een diepere staat van ontspanning' komt. Is dat echt zo?", vraagt Radar zich hardop af.
 
De Suite verkoopt matrassen met een ingebouwd 'Frequency Physio Support'. Dit is een geluidssysteem met geluidsgolven die dus niet te horen zijn. De techniek is ontwikkeld voor mensen die last hebben van een 'jetlag of stress, neuropathische pijn of veel spanning opbouwen, zoals bij Parkinson'. 
De frequenties van deze geluidsgolven zouden tussen de twintig en tachtig hertz liggen en die kun je niet horen. Maar volgens Radar, die navraag heeft gedaan bij een geluidstechnicus en musicus, is twintig hertz echter de laagste frequentie die een gezond mens gewoon kan horen. En frequenties tot tachtig hertz hoort bijna iedereen.
 
Het consumentenprogramma heeft verder slaapoefentherapeut Francis Lanen (oprichter van het Landelijke Netwerk Slaapoefentherapie) haar mening gevraagd. Ze zegt dat je niet beter slaapt op laagfrequente geluidsgolven. "Je slaapt beter op stilte, maar als je maar moe en slaperig genoeg bent, loopt de slaapdruk op. Als de echte wekprikkels wegvallen, val je in slaap", aldus Lanen.
In een reactie laat beddenbedrijf De Suite aan de makers van het programma weten het jammer te vinden Radar niet even is langsgekomen om de bedden te proberen. "Want onze klanten reageren altijd enthousiast over het effect van het speciale geluidsgolvensysteem", aldus De Suite.
 
Als je het radiofragment wilt beluisteren, klik dan hier