Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische textiel-, hout- en meubelsector onder de loep

Karla Basselier van Fedustria: "Boerenjaren liggen achter ons"

"De boerenjaren liggen duidelijk achter ons. De huidige situatie is onzeker. De hoge loonkosten en zéker de torenhoge energieprijzen die vooral ons land parten spelen zijn daar allerminst vreemd aan. Maar tegelijkertijd hebben we één troef: vernuft. Bedrijven die innoveren doen het wel goed en maken het verschil", zegt Karla Basselier, CEO van Fedustria, bij de bekendmaking van de cijfers over 2024. De Belgische sectorale werkgeversorganisatie voor productiebedrijven in de textiel-, hout- en meubelsector neemt alle drie de sectoren onder de loep.

© FedustriaKarla Basselier, CEO van Fedustria.

Textielomzet ging licht achteruit
De Belgische textielindustrie realiseerde in 2024 een omzet van 5 miljard euro, wat een lichte daling (-0,9 %) is t.o.v. 2023. In het eerste semester van 2024 ging de omzet met 2,1 % achteruit t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder. De activiteit veerde op in het derde kwartaal van 2024 (+3,1 %), echter gevolgd door een nieuwe daling in het vierde kwartaal (-2,2%).

De omzet van de belangrijkste productgroepen technisch textiel en tapijten bleef status- quo. Enkel de synthetische en kunstmatige vezels en filamentgarens realiseerden een omzetstijging (+3,3 %). Bij de garens (incl. voorbereiding; waarbij de vlasvezels belangrijk zijn) bleef de omzetdaling beperkt tot -1,3 %. De omzet van weefsels (-8,1 %), veredeling (-6,5 %) en gebreide stoffen (-7,2 %) ging fors achteruit.

"De textieldivisie heeft het niet makkelijk. En ook afgelopen jaar ging de omzet lichtjes achteruit. En dit onder meer door de gestegen energie- en loonkosten. Maar de positieve echo's die we ontvingen op de toonaangevende Heimtextilbeurs in Frankfurt geven ons hoop", aldus Basselier.

Opnieuw omzetdaling voor de meubelindustrie
De omzet in de meubelindustrie daalde in 2024 voor het tweede jaar op rij met ca. 7 % en komt hierdoor net onder 2 miljard euro. In elk kwartaal van 2024 lag de omzet lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De zwakke vraag in het algemeen en de slechte situatie in de bouwsector in het bijzonder, haalden de omzet onderuit.

In alle productgroepen ging de omzet achteruit. Kantoor- en winkelmeubelen (-10,9 %) en matrassen en bedbodems (-12,4 %) werden het zwaarst getroffen. Het woonmeubilair kende een omzetdaling met 4,1 % en de omzet van de keukenmeubelen ging met 6,5 % achteruit.

Basselier licht toe: "Dat cijfer is niet om blij van te worden, maar de recent vastgestelde forse groei in de vastgoedmarkt in het eerste trimester is goed nieuws voor de meubelmarkt. Meer nog, het aantal jonge kopers jonger dan 30, steeg tot bijna een derde. En die zijn klant voor verschillende soorten meubilair."

Omzet houtverwerkende industrie herneemt
De omzet van de houtverwerkende industrie steeg in 2024 met 3,4 % na een daling van 12,3 % in 2023. Aanvankelijk daalde de omzet nog in het eerste kwartaal van 2024 met 2,3 % en stabiliseerde (+0,9 %) in het tweede kwartaal. In het derde (+7,7 %) en vierde kwartaal (+8,5 %) trad er een duidelijk herstel op.

Hoofdzakelijk de plaatmaterialen droegen bij aan deze omzetstijging (+8,6 %). Bij de verpakkingen (vnl. palletten) bleef de omzetstijging beperkt tot 1,7 %. De omzet van bouwelementen (-3,0 %) en overige houtverwerking (-6,5 %) ging evenwel opnieuw achteruit.

Basselier: "Dit is een kleine opsteker voor onze houtdivisie. Nu komt het erop aan om mogelijke obstakels weg te werken, ik denk maar aan de gebrekkige CITES-werking. Bovendien is er een noodzaak aan een werkbare EUDR-implementatie."

Voorzitterswissel
Deze Algemene Vergadering is tevens de laatste AV met onze huidige voorzitter Jan Desmet. Na de AV zal Jan afgelost worden door Frank Veranneman, de CEO van de online coating divisie binnen de Sioen Groep.

"We kunnen Jan niet genoeg bedanken dat hij onze federatie mee door de woelige wateren loodste. Frank heeft dus big shoes to fill, maar zal dat goed doen", zegt Basselier.

Beleidsprioriteiten van Frank
De beleidsprioriteiten van Frank zijn volgens Fedustria glashelder en essentieel voor de toekomst van de industrie in België.

Ten eerste benadrukt hij dat de Europese Unie niet "heiliger dan de paus" moet willen zijn. De EU beschikt over duidelijke normen, maar moet die ook durven opleggen aan externe partijen. Vandaag wordt de Europese markt overspoeld met producten – zoals kleine pakjes – die niet aan die normen voldoen. Vaak zijn die producten bovendien gevaarlijk voor de volksgezondheid. Recent steekproefonderzoek van Centexbel, het onderzoekscentrum van de textielsector, bevestigde dat nogmaals. Hier ligt volgens Fedustria een duidelijke taak voor de douane.

Daarnaast pleit hij voor een echt industriebeleid in België. Een beleid dat niet alleen inzet op een gelijk speelveld, maar ook actief bijdraagt aan het herstellen van de concurrentiepositie van onze bedrijven. Op dit moment hinkt België achterop ten opzichte van zijn buurlanden, en dat is volgens Fedustria grotendeels te wijten aan verkeerde beleidskeuzes – bijvoorbeeld op het vlak van energie.

Die verzwakte concurrentiepositie is onder meer het gevolg van de hoge loonkosten, waarbij de automatische indexering een rol speelt. Fedustria benadrukt dat dit moet worden aangepakt. De organisatie wil hierover blijvend in gesprek gaan met alle politieke niveaus en ziet zichzelf hierin als een soort vakbond voor de sectoren die zij vertegenwoordigt.

Een ander belangrijk speerpunt is de torenhoge energiefactuur. Die zet Belgische bedrijven op achterstand, niet alleen vergeleken met de Verenigde Staten of China, maar ook in vergelijking met onze nabije buren. Het naleven van de energienorm op zowel federaal als regionaal niveau is volgens Fedustria essentieel. Daarnaast is een verlaging van de transmissie- en distributiekosten noodzakelijk.

Tot slot schaart Fedustria zich achter het voornemen van de federale en regionale regeringen om komaf te maken met de administratieve ballast. Het vereenvoudigen van procedures en het verminderen van onnodige regels is volgens de organisatie cruciaal voor de slagkracht van de Belgische industrie.

Niet alleen klagen
Maar Fedustria wil niet alleen klagen. "Er is hoop", zegt Basselier. "Op Vlaams niveau lanceerde de Vlaamse regering met de grootste industriefederaties, waaronder Fedustria, recent het actieplan "Vlaamse Versnelling" – dat verder bouwt op het Toekomstpact voor de Vlaamse industrie. Dit plan zet de juiste prioriteiten: innovatie stimuleren; inzetten op decarbonisatie; een betere afstemming van het omgevingsbeleid en de industrie; talent verder ontwikkelen... maar nu moeten we dus uitvoering geven aan deze acties. Handen aan de ploeg!"

Meer informatie:
Fedustria
www.fedustria.be

Publicatiedatum: