Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theoretisch opgeleiden hebben een ander streven

Praktisch opgeleide mbo-studenten willen eerst en vooral financiële zekerheid

Uit onderzoek onder 1900 Gen Z'ers blijkt dat praktisch opgeleide Gen Z'ers andere prioriteiten qua werkinvulling hebben dan hun theoretisch geschoolde leeftijdsgenoten. Waar de theoretisch opgeleiden streven naar ontwikkelingsmogelijkheden en duurzaamheid, verwachten mbo-studenten vooral financiële zekerheid.

De Nederlandse technische sectoren staan aan de vooravond van een groot probleem: een flink deel van de ervaren vakmensen uit de babyboom- en Generatie X-generaties gaat met pensioen, terwijl de instroom van jonge, praktisch opgeleide werknemers stokt. In sectoren als de bouw, industrie en transport & logistiek ontstaat daardoor een gevaarlijk gat. Uit cijfers van TNO en het CBS blijkt dat meer dan de helft van de werkgevers nu al kampen met personeelstekorten. Deze tekorten zullen de komende jaren eerder toenemen dan afnemen.

© ABN AMRO
Financiële zekerheid op nummer 1
De technische sectoren roepen om vakmensen met een mbo-diploma. Uit ABN AMRO onderzoek, dat samen met Ipsos I&O is uitgevoerd onder 1.900 Gen Z'ers, blijkt dat praktisch opgeleide Gen Z'ers andere prioriteiten hebben dan hun theoretisch geschoolde leeftijdsgenoten. Waar de theoretisch opgeleiden streven naar ontwikkelingsmogelijkheden, betekenisvol werk en duurzaamheid, willen praktisch opgeleiden zekerheid in de vorm van een vast contract, een fatsoenlijk salaris, duidelijke verwachtingen en een goede werksfeer.

Volgens David Kemps, sectorbanker Industrie bij ABN AMRO, is het voor ondernemers belangrijk om de basis op orde te hebben om deze doelgroep van potentiële, nieuwe medewerkers effectief te bereiken. Praktisch opgeleide Gen Z'ers willen meteen weten of er een vast contract in zit en willen concrete salarissen zien. Ze zijn geïnteresseerd in wat ze gaan maken en welke tastbare resultaten ze kunnen behalen.

Gen Z'ers zijn keihard nodig in de techniek
In het rapport staan praktijkvoorbeelden van bedrijven in deze drie sectoren, zoals Facta, Van Wijnen, St vd Brink en Modderkolk die deze generatie goed weten te bereiken en te behouden. Ze communiceren helder over salaris en investeren in onboarding en persoonlijke begeleiding om jonge vakmensen aan zich te binden.

© ABN AMRO

Bron: ABN AMRO

Publicatiedatum: