Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economisch beeld verslechtert

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in april negatiever dan in maart. In de Conjunctuurklok van april presteerden 12 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio's.



Consumenten en producenten negatiever
Consumenten en producenten waren in april opnieuw negatiever dan een maand eerder. Zowel het consumenten- als het producentenvertrouwen lag onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Export en consumptie huishoudens groeien, investeringen krimpen
Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in februari 2,9 procent groter dan in februari 2024. Dat komt vooral doordat de uitvoer van machines, chemische en aardolieproducten hoger was.

In februari 2025 hebben huishoudens 2,1 procent meer geconsumeerd dan in februari 2025 (voor prijsveranderingen en koopdagen gecorrigeerd). Ze kochten zowel meer goederen als meer diensten.

In februari 2025 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,6 procent kleiner dan een jaar eerder. Er is vooral minder geïnvesteerd in gebouwen en overig wegvervoer (vrachtauto's, opleggers, busjes, etc.).

Productie industrie 1 procent hoger in februari
De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in februari 1,0 procent hoger dan in februari 2024. Dat is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar productiedalingen. Voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerd steeg de productie in februari met 1,2 procent ten opzichte van januari.

Minder faillissementen in maart
In maart zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 92 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari. Dat is een daling van 25 procent.

Prijzen koopwoningen 10,6 procent hoger in maart
In maart 2025 waren de prijzen van bestaande koopwoningen, net als in februari, gemiddeld 10,6 procent hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van februari 2025 stegen de prijzen in maart met 0,7 procent.

Minder gewerkte uren en vacatures, meer werklozen
Werknemers en zelfstandigen werkten in het eerste kwartaal in totaal ruim 3,7 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,5 procent minder dan het kwartaal ervoor. Het aantal openstaande vacatures nam in het eerste kwartaal van 2025 af met bijna 7 duizend tot 395 duizend.

In maart 2025 is het aantal werklozen gestegen naar 395 duizend. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 7 duizend werklozen per maand bij. Hiermee kwam het werkloosheidspercentage in maart uit op 3,9. In de maand ervoor was dit 3,8 procent.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het vierde kwartaal van vorig jaar 0,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2023.

Bbp stijgt 0,1 procent in eerste kwartaal 2025
Volgens de eerste berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2025 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal van 2024. De stijging van het bbp in het eerste kwartaal is vooral toe te schrijven aan een kleinere afbouw van de voorraden. Ook de consumptie door de overheid droeg positief bij.

Publicatiedatum: