Tijdens de Meble Polska Furniture Trade Fair werd volgens verschillende ondernemers duidelijk hoe moeilijk het voor Europese meubelmakers is om te concurreren met China. Jeroen van Hedel, oprichter van MaximaVida.com, deelde zijn observaties in een LinkedIn-post en gaf aan dat de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van Chinese producenten voorlopig onverslaanbaar lijkt. Zijn bericht leidde tot een levendige discussie onder professionals uit de sector, waarin de uitdagingen en kansen voor de Europese meubelindustrie werden besproken.
Volgens een ondernemer werkt de Chinese industrie slimmer en efficiënter, mede door geavanceerde automatisering.
Oneerlijke concurrentie?
Ruud Kuiper, e-commerce manager bij Gautier, herkent het probleem en wijst op de impact van goedkope import op de Europese meubelproductie. "De fabrikant waarvoor ik werk in Frankrijk heeft helaas net een ontslagronde moeten doorvoeren. In een markt waar consumenten koopkracht verliezen en winkeliers de prijzen niet verder willen verhogen, wordt vaak gekozen voor importmeubilair." Volgens Kuiper moeten Europese producenten voldoen aan strenge veiligheidsnormen en eerlijke lonen betalen, terwijl dit in andere productielanden lang niet altijd het geval is. Dit leidt tot een ongelijk speelveld.
Waarom wint China?
Erik van der Horst (salesman J&R Industries) ziet dat de Chinese industrie slimmer en efficiënter werkt, mede door geavanceerde automatisering. "Vroeger werd gezegd dat het verschil in loonkosten zat, maar tegenwoordig is alles geautomatiseerd. In China wordt veel geïnvesteerd in slimme productiemethoden en snelle ontwikkeling."
Dit wordt bevestigd door Jeroen van Hedel (CEO van MaximaVida), die stelt dat Europese leveranciers kansen laten liggen: "Voor ons zijn de termen 'flatpack' en 'mailorder package' cruciaal. Bij 80% van de Europese leveranciers krijgen we te horen dat dit niet mogelijk is, terwijl China dit concept heeft uitgevonden. Hierdoor missen ze omzet uit de online markt."
Van 25 tot en met 28 februari werd in Poznań Meble Polska gehouden.
Alternatieven
Niet iedereen is ervan overtuigd dat productie in China de enige optie is. Ewout Kuiper (commercieel directeur bij Profurn) ziet juist innovatieve ontwikkelingen in Europa, met name op het gebied van zitmeubelen. Ook Arend Valkema (manager BOHEMIA metal parts) wijst op de sterke meubelindustrie in Polen, waar zelfs Ikea een groot deel van zijn productie onderbrengt. Daarnaast merkt Ties Coolen (Sourcing & Inkoop adviseur bij Coolen China) op dat steeds meer bedrijven productie dichter bij huis overwegen, mede door verstoringen in de supply chain zoals de coronapandemie en stijgende transportkosten. "Turkije en Polen worden steeds vaker overwogen als alternatief voor China. Het kan duurder zijn, maar afhankelijk van beleidsmaatregelen in Brussel kunnen Europese productielocaties weer aantrekkelijker worden."
Toekomst
De vraag blijft of reshoring – het terughalen van productie naar Europa – realistisch is. Volgens sommige experts hangt dit sterk af van regelgeving en economische omstandigheden. Jelle Lancée merkt op dat Oost-Europese fabrikanten wel degelijk kunnen concurreren, maar dat samenwerking en innovatie essentieel zijn. Ondertussen waarschuwt Arend Valkema voor de geopolitieke gevolgen van afhankelijkheid van China: "Je brengt de macht naar China en creëert een nieuwe wereldorde waarin economische belangen vooropstaan. Dat heeft een prijs."
De discussie toont aan dat er geen eenvoudige oplossing is. Europese meubelproducenten moeten innoveren en efficiënter werken, terwijl beleidsmakers een eerlijker speelveld moeten creëren. Of reshoring daadwerkelijk op grote schaal gaat plaatsvinden, zal afhangen van zowel economische als politieke keuzes in de komende jaren.
Chinese bedrijven maken het de Nederlandse meubelindustrie steeds moeilijker
- Lees hier de reactie van CBM-directeur Kees Hoogendijk, die pleit voor eerlijk speelveld
De Chinese meubelsector maakt zich op voor groei, ondanks grote uitdagingen
- Lees hier hoe China ervoor staat: Productie van meubelen bedraagt ruim 157 miljard euro
Reageren? leo@wonen360.nl