De meubelbranche in Nederland staat onder druk. De concurrentie uit China is moordend, met lage productiekosten en efficiënte productieprocessen. Jeroen van Hedel, oprichter van MaximaVida.com, stelt dat Europese meubelmakers simpelweg niet kunnen concurreren met de prijs-kwaliteitverhouding van Chinese productie. Tijdens de Meble Polska Furniture Trade Fair zag hij hoe de meeste succesvolle merken en groothandels nog steeds bijna alles in China inkopen en produceren. Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, reageert hierop via directeur Kees Hoogendijk. Hij ziet ondanks de uitdagingen genoeg kansen om lokaal produceren aantrekkelijk te maken – mits er wordt ingezet op samenwerking, innovatie en een eerlijker speelveld.
Kees Hoogendijk, directeur van de Nederlandse brancheorganisatie van interieurbouwers en meubelfabrikanten CBM.
"Wil je als meubelfabrikant toch een in Nederland geproduceerd kwaliteitsmeubel maken, dan word je gedwongen de handen ineen te slaan", zegt CBM-directeur Kees Hoogendijk. Samenwerking tussen fabrikanten is volgens hem een van de sleutels tot het drukken van kosten en het verbeteren van de concurrentiepositie. Daarnaast zijn automatisering en innovatie essentieel. "Maar je kunt alleen investeren als je bedrijf voldoende winstgevend blijft. En dat wordt met de alsmaar stijgende kosten van energie en materialen steeds moeilijker voor onze leden."
Hoge energieprijs
Een van de grootste uitdagingen voor Nederlandse meubelmakers is de hoge prijs van energie. "Nederland heeft de op drie na hoogste aardgasprijs van Europa. Alleen in Zweden en Zwitserland liggen de aardgasprijzen hoger. In Nederland betalen we bijna twee keer zoveel per kilowattuur als Duitsland en België. En bijna 2,5 tot 3 keer zoveel als Polen, Slowakije en Roemenië. Op wereldformaat wordt onze positie nog slechter. Azië, en dus ook China, heeft de laagste energieprijzen. Met dergelijke hoge belastingtarieven voor energie en gas maakt de overheid onze meubelindustrie kapot", aldus Hoogendijk.
Duurzaamheid als kans
Hoewel China op prijs moeilijk te verslaan is, biedt productie in Nederland of Europa duidelijke voordelen. Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke speerpunten, zowel voor beleidsmakers als voor steeds meer consumenten. "Als onze overheid duurzaamheid serieus neemt, dan is dat ook een kans", stelt Hoogendijk. "Veel Chinese bedrijven kunnen namelijk niet voldoen aan Europese duurzaamheidseisen. Dat kan een concurrentievoordeel opleveren."
Een ander voordeel van lokale productie is de kortere levertijd en een hogere mate van flexibiliteit. CBM ziet dat sommige Nederlandse meubelmakers hierop inspelen door maatwerkoplossingen en hoogwaardige afwerkingen aan te bieden die moeilijk te evenaren zijn door massaproductie in China.
Eerlijk speelveld
De branchevereniging roept de overheid op om strengere regels te stellen aan de import van meubels uit China. "De overheid moet strenger gaan handhaven en dezelfde eisen stellen aan importeurs en producenten van Chinese meubelen. Desnoods met importheffingen op fast furniture, al ben ik daar geen groot voorstander van", zegt Hoogendijk. Tegelijkertijd pleit hij voor een eenduidige duurzaamheidsstandaard in de meubelbranche, om zo een objectieve maatstaf te creëren voor duurzame productie.
Daarnaast vraagt CBM de overheid om actief in te grijpen in het aanbestedingsbeleid. "Gun vanaf nu alleen nog maar overheidsopdrachten aan fabrikanten die 'Made in Holland' hoog in het vaandel hebben. Bedrijven die kunnen garanderen dat overheidsmeubelen en interieurs daadwerkelijk in Nederland geproduceerd zijn."
Reshoring van meubelproductie
Is er een kans dat meubelproductie (deels) terugkeert naar Nederland of Europa? Volgens CBM ligt dit grotendeels aan het ondernemersklimaat. "Als we de meubelindustrie in Nederland willen houden, dan ligt er een grote uitdaging om het ondernemersklimaat te verbeteren", stelt Hoogendijk. Hij pleit voor een gelijk speelveld in energie- en gasprijzen en een serieuze aanpak van greenwashing. Bovendien moet de overheid de regeldruk terugdringen, zodat mkb-ondernemers beter gebruik kunnen maken van innovatiesubsidies.
Reageren? [email protected]
Meer informatie:
Koninklijke CBM
www.cbm.nl