Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VELUX en WWF lanceren grootschalige bosprojecten

Als onderdeel van VELUX' doel om haar toekomstige CO2-uitstoot drastisch te verminderen, ging de dakramenspecialist in 2020 een twintigjarige samenwerking aan met het Wereld Natuur Fonds (WWF). VELUX financiert WWF-projecten voor bosbescherming en -herstel in tropische gebieden. Samen met het eerste project in Oeganda, zullen twee nieuwe bos- en biodiversiteitsprojecten in Vietnam en Madagaskar aanzienlijk bijdragen aan het vastleggen van VELUX' historische CO2-voetafdruk.

VELUX beloofde in 2020 de totale CO2-uitstoot van haar activiteiten (scope 1 en 2) van 1941 tot 2041 vast te leggen. Daarnaast streeft het bedrijf naar 100% vastlegging van de eigen CO2-uitstoot en een halvering van de CO2-uitstoot van haar waardeketen tegen 2023.Twee nieuwe projecten voor mens, natuur en klimaat
Vietnam en Madagaskar zijn uitgekozen als twee nieuwe bosprojecten vanwege de het CO2-potentieel, de biodiversiteit en de betrokkenheid van de lokale gemeenschap, evenals de duurzaamheid op de lange termijn. Beide projecten richten zich op het opnemen van CO2. Het project in Vietnam, met REDD-activiteiten, zal naar verwachting meer dan 2 miljoen ton CO2 opnemen en het project in Madagaskar, met ARR-activiteiten, naar verwachting meer dan 0,5 miljoen ton CO2.

De projecten zullen natuurlijke oplossingen bieden voor klimaatverandering volgens het WWF Blueprint. De CO2 die wordt opgevangen, wordt gedoneerd aan de desbetreffende landen waar de projecten worden uitgevoerd, volgens het klimaatakkoord van Parijs. Dit betekent dat de CO2 die door de bosprojecten wordt vastgelegd, niet zal worden gebruikt voor compensatie van de CO2-uitstoot van VELUX of van een andere organisatie.

"De tijd dringt om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5°C te houden. VELUX is daarom vastberaden om het meest ambitieuze pad van het klimaatakkoord te volgen. Naast onze eigen activiteiten om de CO2-uitstoot te verminderen, financieren we bosprojecten om onze totale uitstoot sinds 1941 vast te leggen. We zijn verheugd dat we twee nieuwe projecten kunnen toevoegen aan ons bosportfolio, met aandacht voor (bio-)diversiteit en lokale gemeenschap," aldus Jeroen Proemstra, Market Director VELUX Nederland.

Bo Øksnebjerg, Secretaris-Generaal van WWF Denemarken, voegt daaraan toe: "Volgens het meest recente WWF Living Planet-rapport van 2022 daalt sinds 1970 het aantal wilde dieren gemiddeld met 69%. Het is dringend nodig om samen in actie te komen om zo een veerkrachtige en duurzame toekomst te creëren. Samenwerkingen zoals die tussen VELUX en WWF wijzen daarbij de weg vooruit."

Eerste bosproject in Oeganda
De samenwerking startte met het eerste bosproject in Uganda. In het gebied Kagombe is de ontbossing in de afgelopen tien jaar met 73% toegenomen. VELUX en WWF willen daarom de bossen herstellen, nieuwe bomen planten en bestaande bossen beschermen. Er zijn inmiddels al meer dan 180.000 bomen geplant en lokale gemeenschappen zijn begonnen met alternatieve inkomstenbronnen. Het verwachte resultaat is dat het project 1 miljoen ton CO2 opvangt.

Meer informatie:
Velux
www.velux.nl

Publicatiedatum: