Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jasper van Engelenhoven, oprichter van Designweb:

'Koop je liever een stoel voor €79 of voor €521?'

"Welke koop je liever? Eén stoel voor €79 of één stoel voor €521?", vraagt Jasper van Engelenhoven, oprichter van Designweb, op social media. "Zoals je hieronder op de foto ziet, zijn de verschillen maar klein. Behalve het prijsverschil. Maar is dat ook echt zo? Links zie je een replica Wishbone Chair die je onder andere bij Loods5 kunt kopen en rechts de originele van de fabrikant Carl Hansen en Søn."


Links een replica en rechts een origineel ontwerp.

Jasper vervolgt: "Naast het verschil in prijs zitten er wel degelijk verschillen in. Voornamelijk in de kwaliteit. Ten eerste wordt de originele stoel met de hand gemaakt en zijn er 100 verschillende stappen nodig om deze stoel te maken (een stoel die al sinds de jaren '50 gemaakt wordt).

Bij de duurdere stoelen worden de onderdelen gemaakt uit één massief stuk hout. Er zitten dus geen verbindingen in. Dit zorgt ervoor dat de stoel langer meegaat. De duurdere stoel is eerst gelakt en daarna in elkaar gezet, bij de goedkopere stoel is dit niet het geval. Hierdoor zie je in de winkel al scheuren bij de naden.

Of wat denk je van de zitting? Deze is bij de originele stoel gemaakt van 120 meter papercord die met de hand wordt geweven. Bij de goedkope versie wordt er veel gebruik gemaakt van synthetisch koord of goedkoop nylon waardoor de zitting eerder doorzakt. Het hout dat bij het origineel wordt gebruikt is egaal en duurzaam hout zonder knoesten. Een goedkope versie heeft nagenoeg altijd knoesten in het hout omdat dit een stuk goedkoper is.

Het belangrijkste verschil in deze is dat de duurdere stoel een investering is voor het hele leven (bij normaal gebruik) en zelfs voor de generaties erna. Dat is het belangrijkste onzichtbare verschil. Als je de originele Wishbone Chair ooit zat bent, kan je deze in tegenstelling tot de goedkope versie over een jaar of 30 met gemak doorverkopen zonder verlies. De replica stoel ligt over een jaar of 10 op de fast furniture vuilnisbelt waar we jaarlijks 11 miljard kilo meubels op gooien in de EU."

Meer informatie:
Designweb
www.designweb.nl

Publicatiedatum: