Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jubileumtentoonstelling van de realistische schilder Evert Thielen (1954)

Het Venlose museum van Bommel van Dam presenteert dit najaar een jubileumtentoonstelling van de realistische, in Venlo geboren schilder Evert Thielen (1954). De museumvullende presentatie omvat het merendeel van zijn monumentale veelluiken. Aan een van de getoonde luiken heeft Thielen de afgelopen jaren intensief gewerkt; nu het bijna voltooid is, stelt hij het hier in deze vorm voor het eerst ten toon. Ook telt de expositie een groot aantal schilderijen waaronder nieuwe en niet eerder vertoonde werken. Met een omvangrijk cultureel stadsprogramma zet de gemeente Venlo, in samenwerking met het bedrijfsleven en diverse partners, dit unieke evenement luister bij.


Evert Thielen. Groot verlangen, 2014. Tempera op paneel. Fotografie Dominique Provost

Het werk
Het werk van de nu zeventigjarige Thielen, vervaardigd met zelfgemaakte olieverf en tempera en verwant aan de schilderkunst van vroeger eeuwen, kenmerkt zich door een sterk symbolische lading. Wat steevast naar voren komt is een gelaagde werkelijkheid vol dubbele betekenissen en subtiele kunsthistorische verwijzingen, vormgegeven in fantasierijke composities en surreƫle arrangementen. Opvallend in deze hyperrealistische kunst is het vakmanschap en de verbinding tussen verschillende tijdsperioden. Onmiskenbare muze, zowel in portret als op de veelluiken en in de vrije schilderijen, is de vrouw.

De tentoonstelling
Met 'Evert Thielen - De Luiken Open' kiest museum van Bommel van Dam voor een nieuwe aanpak. Deze tentoonstelling is de eerste die het werk van Thielen thematisch onderzoekt en in kunsthistorische kaders plaatst. Op het eerste gezicht verwijst de titel naar Thielens befaamde veelluiken, opgebouwd uit meerdere, aan beide zijden beschilderde panelen. Elke dag gaan deze luiken zowel open als dicht, zodat alle voorstellingen te zien zijn. Aandacht is er ook voor het complexe en speciaal voor deze giganten ontworpen mechaniek. Tegelijkertijd zegt de titel iets anders. Overdrachtelijk doelt zij op de wens het oeuvre van Thielen te 'openen', door het aan de hand van universele thema's als verlangen en oneindigheid te ontleden en te duiden. Want wat maakt zijn werk zo extreem geliefd? Zijn hyperrealistische stijl? De verwantschap met oude meesters? Of spreekt het misschien zo aan omdat het een eigentijds perspectief te bieden heeft? Wat is het geheim van de nu eens eenvoudige en persoonlijke en dan weer complexe voorstellingen van Thielen? Deze en andere onderzoeksvragen staan in de expositie en het uitgebreide educatie- en publieksprogramma centraal.

De kunstenaar
Evert Thielen (Venlo, 16 april 1954) woont in Brugge (Belgiƫ). Hij studeerde enkele jaren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook bestudeerde hij, gedurende een periode van zes jaar, samen met een groep wetenschappers de schildertechnieken van Jan van Eyck aan het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium in Brussel. Tentoonstellingen in het Cobra Museum (2002), het Noordbrabants Museum (2005) en Museum De Fundatie (2011) en de dubbelexpositie van het Limburgs Museum in samenwerking met het destijds in verbouwing zijnde museum van Bommel van Dam (2019) brachten een overweldigend aantal liefhebbers op de been. Gelijktijdig met de tentoonstelling in het komende najaar verschijnt bij Uitgeverij WBOOKS het boek Evert Thielen. Wording, wending, werkelijkheid.

Evert Thielen - De Luiken Open
15 september 2024 tot en met 23 februari 2025
Museum van Bommel van Dam

Meer informatie:
Museum van Bommel van Dam
www.vanbommelvandam.nl

Publicatiedatum: