Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese textielindustrie buigt zich over groenere en competitievere sector

Onder het Belgische EU-voorzitterschap organiseerden Centexbel, Creamoda, EURATEX en Fedustria een succesvol evenement rond de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel. Zo'n 200 mensen verzamelden zich in Brussel. Europese beleidsmakers, Belgische politici, overheidsexperts en natuurlijk CEO's van textiel- en kledingbedrijven bespraken de belangrijkste componenten om een strategie te ontwikkelen die het concurrentievermogen van onze sector zal ondersteunen.

Te midden van economische onrust en veranderende wetgeving was iedereen het eens over de noodzaak om de concurrentiepositie van Europese textiel- en kledingbedrijven te versterken. Duurzaamheid en concurrentievermogen moeten hand in hand gaan. Het is van cruciaal belang dat de komende Europese Commissie en het Parlement daadkrachtig handelen om een krachtig industrieel beleid te voeren.


Karla Basselier, CEO van Fedustria.

Bezorgdheid over wereldwijde concurrentie
Het open handelsbeleid van de EU biedt groeiperspectieven en marktexpansie, maar de bezorgdheid over wereldwijde concurrentie is groot. De panelleden bespraken het behoud van het concurrentievoordeel van Europa door middel van gemeenschappelijke normen, een sterk markttoezicht en strategische beleidsafstemming, met name met betrekking tot mogelijke vrijhandelsovereenkomsten met India en beleidsverschuivingen in de VS.

Textiles of the Future
Innovatie komt naar voren als de link tussen duurzaamheid en concurrentievermogen. De aankondiging van het Horizon Europe Partnership-programma "Textiles of the Future", samen met discussies over gezamenlijke onderzoeksinitiatieven en tekorten aan talent, onderstreepte de toewijding van de industrie aan transformerende technologieën.

Dit waren de panelleden: Amaryllis Verhoeven (DG GROW, Europese Commissie), Christophe Kiener (DG TRADE, Europese Commissie), Steve Lamar (CEO American Apparel and Footwear Association), Julie Lietaer (CEO European Spinning Group & oprichter Ariadne Innovation), Carl Baekelandt (CEO Purfi/Concordia Textiles), Hans Dewaele (uitvoerend vicevoorzitter & CCO BekaertDeslee), Johan Haelterman (voorzitter van het uitvoerend comité bij NBN & lid van de ISO-raad), Pol Lombaert (Group Innovation Director BIG Floorcoverings), Wouter Verbouwe (Business Development CE en R&D Manager Basaltex), Elsie De Clercq (Adviseur VLAIO) en vele anderen.Cruciale rol textielindustrie
Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, verzorgde de slottoespraak en benadrukte de cruciale rol van de textielindustrie in de Europese groene transitie. Zij benadrukte dat er dringend nood is aan meer concurrentievermogen en markttoezicht, en dat er een gelijk speelveld gecreëerd moet worden voor de invoer van textiel en kleding van buiten Europa. Tot slot benadrukte Bertrand het belang om consumenten te ondersteunen door hen toegang te geven tot informatie.

Concurrentievermogen versterken
Karla Basselier, CEO van Fedustria, bedankte het Belgische voorzitterschap van de EU. Het was belangrijk om deze steun te krijgen voor het organiseren van dit evenement. Dankbaar dat België de noodzaak om ons concurrentievermogen te versterken als een van de hoofdprioriteiten van het voorzitterschap hoog op de agenda heeft gezet. Nu is het tijd voor actie, want een competitieve textielindustrie binnen Europa is de enige motor om de Europese textielstrategie te realiseren.

Evenementen
Volgens Dirk Vantyghem, directeur-generaal van EURATEX, zijn deze evenementen van cruciaal belang om de meningen van verschillende stakeholders op één lijn te krijgen: de industrie, onderzoeksinstellingen, nationale overheden maar ook wereldwijde partners. We leven niet in een bubbel, we zijn allemaal met elkaar verbonden, vooral de textielsector. Als we de wereld echt willen veranderen, moeten we samenwerken: het is de enige manier om een groen beleid te verzoenen met een industrieel beleid."

Meer informatie:
Fedustria
www.fedustria.be

Publicatiedatum: