Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Curator Van Dijen: "Ik ben het kaf van het koren aan het scheiden"

Veel animo voor doorstart van failliete meubelfabriek Pastoe

Vorige week werd bekend dat meubelfabrikant Pastoe na 111 jaar diep in de financiële problemen is gekomen. Vandaar dat de rechtbank Utrecht het iconische interieurbedrijf in staat van faillissement verklaarde. Dit gebeurde nadat curator Bas van Dijen een overleg had gehad met de directie van Pastoe. Er werd besloten om bescherming te vragen tegen schuldeisers, die aanvankelijk in de vorm van surseance van betaling was. Later werd dit omgezet in een faillissement.

Het is nog niet geheel duidelijk waarom Pastoe ten onder is gegaan. Wel is het Van Dijen duidelijk geworden dat er aanzienlijke schulden in het spel zijn. Een poging om via de WHOA-procedure tot een oplossing te komen met de schuldeisers is helaas mislukt, mede omdat de Belastingdienst hier niet aan wilde meewerken. Hierdoor hebben circa 35 werknemers afgelopen maandag hun ontslag kregen. De komende weken is deze groep nog wel in dienst van Pastoe.


Vision Elements Wandkast van Pastoe.

Kaf van het koren scheiden
Momenteel wordt er gekeken of een doorstart mogelijk is. Van Dijen vertelt dat er behoorlijk wat partijen zich gemeld hebben. "Het zijn er zo veel dat ik nu het kaf van het koren aan het scheiden ben. Ik ben aan het uitzoeken welke partijen de grootste kans hebben om te slagen in een volledige doorstart. Uiteraard moeten we nog zien of dat lukt." Vragen die gesteld worden zijn onder andere: Werkt het bedrijf in dezelfde branche? Hebben ze ervaring met het maken van meubels? Wat is de schaalgrootte van de onderneming? Kan de productie overgenomen worden?

Het is in ieder geval hoopvol dat er veel geïnteresseerden zijn, stelt van Dijen. "Pastoe heeft uiteraard een gigantische historie, dus het zou enorm zonde zijn als een doorstart niet zou lukken. Tuurlijk kom je bepaalde obstakels tegen in het gehele proces, maar die uitdagingen gaan we nu aan. We roeien met de riemen die we hebben en kijken waar we komen."

In de lucht houden
Ondanks het faillissement heeft Pastoe de afgelopen dagen 'gewoon' doorgedraaid. Van Dijen onderzoekt nu of het liquiditeittechnisch zinvol is om (deels) door te blijven draaien. "Het liefst houd ik alles zo lang mogelijk in de lucht, omdat dit het beste is voor het merk. Ook wordt de kans op een doorstart en dus baanbehoud voor de medewerkers hier groter door. We doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Hoe eerder hoe beter, want dan kunnen we vertragingen beperken en nieuwe orders in behandeling nemen."Geen link met affaire
Vastgoedondernemer en Pastoe-directeur Rudy Stroink werd enkele jaren geleden verdacht van het betalen van 1,7 miljoen euro steekpenningen aan een voormalig medewerker van Google om een datacenter naar de Groninger Eemshaven te halen. In 2018 veroordeelde de rechtbank Stroink en zijn echtgenote tot een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Van Dijen denkt niet dat de eerdere affaire iets met de huidige financiële problemen van de fabriek te maken heeft. Hij ziet hier geen aanleiding voor. "Momenteel zie ik geen enkele link", stelt hij. "Ik ga zoals gewoonlijk een rechtmatigheidsonderzoek doen, maar dat staat helemaal los van het verleden."

De komende weken zal er meer duidelijkheid komen over een mogelijke doorstart van meubelfabrikant Pastoe.

Meer informatie:
Pastoe
Sleepboot 4
3991 CN Houten
www.pastoe.com