Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meubelfabriek Pastoe in staat van faillissement

Ongeveer een jaar geleden was er paniek in de tent: 'Waar zijn de Pastoe-letters op het dak van de voormalige fabriek gebleven?' Achteraf blijkt dat niet het grootste probleem te zijn voor de meubelproducent. Was het een voorbode...? Na 111 jaar lijkt er namelijk een einde aan de iconische meubelfabrikant te komen, nu het bedrijf diep in de financiële problemen zit.

In 1913 startte het avontuur van Pastoe, dat zich vanaf begin af aan toegelegd heeft op de industriële productie van stoelen. Door de jaren heen werd het assortiment flink uitgebreid en specialiseerde Pastoe zich in designkasten.
Resultaten uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst. Na een aantal roerige jaren heeft de rechtbank Utrecht namelijk het faillissement uitgesproken over de firma Pastoe B.V., handelend onder de bedrijfsnamen Toonkamer, Ddci en Dutch Design Center. Bas van Dijen is aangesteld als curator. Hij onderzoekt of een doorstart tot de mogelijkheden behoort.



Veroordeling directeur
In 2016 begon de 'trouble in paradise'. Vastgoedondernemer Rudy Stroink, die op dat moment zo'n twee jaar directeur was bij Pastoe, kwam negatief in het nieuws. Hij werd verdacht van het betalen van 1,7 miljoen euro steekpenningen aan een voormalig medewerker van Google om een datacenter naar de Groninger Eemshaven te halen. Twee jaar later, in 2018, veroordeelde de rechtbank Stroink en zijn echtgenote tot een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.



Verhuizing fabriek
Rond 2015 werd ook bekend dat Pastoe Utrecht zou gaan verlaten na meer dan een eeuw. Zo gezegd, zo gedaan: de producent van designmeubelen verhuisde van Utrecht naar Houten. Sinds 2016 wordt het 'dutch design' gefabriceerd in Houten, nadat het productieproces was aangepast aan de eisen van de tijd. Het fabriekspand op Rotsoord kreeg in hetzelfde jaar een nieuwe toekomst voor de HKU. Andere delen van de fabriek werden ingevuld met horeca en werkplekken voor creatieve bedrijven.



Tentoonstellingen
Sinds de oprichting van Pastoe heeft de onderneming aan verschillende tentoonstellingen deelgenomen. Het Centraal Museum Utrecht en andere galerieën organiseerden tentoonstellingen ter ere van het werk en de geschiedenis van UMS Pastoe, een Nederlandse meubelfabriek actief van 1913 tot 1983. Deze tentoonstellingen belichtten verschillende aspecten, waaronder de voor- en naoorlogse geschiedenis van Pastoe, de ontwikkeling van hun meubilair en de samenwerking met ontwerpers.



Meer informatie:
Pastoe
Sleepboot 4
3991 CN Houten
www.pastoe.com