Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Oyfo is de industriële historie van Hengelo'

Trijp, een stof die overal ter wereld te vinden is, zelfs op de bodem van de oceaan, is het onderwerp van een kleine maar passende expositie in museum Oyfo in Hengelo. De tentoonstelling belicht de geschiedenis van de Hengelosche Trijpweverij en de productie van trijp, een kostbare stof vanwege het gebruik van angoragaren en de bewerkingsprocessen. "Oyfo is de industriƫle historie van Hengelo en trijp past er 100 procent in", aldus Martin Vasterink van Oyfo Techniekmuseum.

De stof werd geproduceerd met hete stalen rollen die patronen in de stof drukten, zoals de bekende zonnebloem. Hoewel het proces niet in Hengelo werd uitgevonden, zijn er enkele van deze rollen te zien in Oyfo. Trijp werd vaak gebruikt in meubels en zelfs in de eerste klas van treinen, en Hengelose trijp werd zelfs gebruikt in de bekleding van de Titanic, wat getuigt van de kwaliteit van de Hengelose fabriek. De expositie roept een gevoel van nostalgie op, met verwijzingen naar oma en opa en vertrouwd meubilair.

Bron: Tubantia

Meer informatie:
Oyfo Techniekmuseum
Hazemeijerstraat 300
7555 RJ Hengelo
www.oyfotechniekmuseum.nl

Publicatiedatum: