Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Niet gemakkelijk om een textielondernemer te zijn in West-Europa

Carl Baekelandt, CEO van Concordia Textiles: 'In België kunnen we trots zijn op onze veerkracht'

CEO Carl Baekelandt van het bedrijf Concordia Textiles werd geïnterviewd door watf.news, het nieuwe trendplatform van Fedustria. Over de innovativiteit van de industrie, internationale allure en eindeloze mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei.

“In België kunnen we trots zijn op onze veerkracht en ons vermogen om onszelf voortdurend opnieuw uit te vinden en onszelf - hoewel klein van formaat - op de wereldkaart te zetten”, zegt Carl Baekelandt, CEO van Concordia Textiles, Belgische fabrikant van textieloplossingen voor geselecteerde, professionele markten met bijna een eeuw aan expertise. Carl heeft een positieve en stimulerende kijk op de Belgische textielindustrie en haar toekomstige potentieel.

Het ondernemerschap in de textielindustrie in West-Europa kent zijn uitdagingen, zo legt Carl uit. Er is sprake van een structureel tekort aan werknemers dat blijft voortduren. Het invullen van vacatures is lastig, vooral wanneer het gaat om het vinden van mensen met sterke technische profielen. Arbeidskosten zijn hoog en nauwelijks concurrerend, en het imago van de Belgische textielindustrie is verouderd en negatief. Dit is spijtig, omdat de realiteit van onze industrie aanzienlijk verschilt, aldus Carl, een ervaren CEO met meer dan 35 jaar ervaring in de branche.

In tegenstelling tot wat ons verouderde imago zou doen geloven, zijn we een uiterst innovatieve industrie met internationale uitstraling en talloze mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei, verklaart Carl. Bij Concordia Textiles streven we er bijvoorbeeld naar om onze medewerkers sterke en ondernemende werkomgevingen te bieden die persoonlijke expansie bevorderen.

Carl heeft vertrouwen in een positieve toekomst en ziet veel nieuwe groeimogelijkheden, met name op het gebied van circulariteit. Momenteel hebben we te maken met 7 miljoen ton textielafval per jaar, waarvan slechts 1% wordt gerecycled. In Europa is er een tekort aan natuurlijke hulpbronnen, maar tegelijkertijd beschikken we over een enorme hoeveelheid consumentenafval dat als grondstof kan dienen. Carl ziet hierin aanzienlijk potentieel en is van mening dat de EU-wetgeving verstandig is om dit te stimuleren en te investeren.

AI, big data-verwerking en de groeiende adoptie van digitalisering en automatisering zijn andere belangrijke trends voor de toekomst, volgens Carl. Banen zullen opnieuw moeten worden overwogen, en de focus zal verschuiven naar zaken als octrooien, intellectueel eigendom en schrijven.

Carl merkt op dat de levensstijl en verwachtingen zijn veranderd door de pandemie en deze invloed hebben op de werkplek. "Sinds Covid19 hebben mensen andere verwachtingen van het leven. Mensen werken niet langer om te leven, maar werken om te leven en waarderen een andere balans tussen werk en privé. Als bedrijven moeten we ons inzetten om de juiste voorwaarden en omgevingen te creëren om aan deze veranderde verwachtingen te voldoen."

Carl eindigt met optimisme dat zijn persoonlijkheid lijkt te typeren: “Na de afschaffing van quota uit China enige tijd geleden, heeft een Chinese tsunami onze geliefde industrie getroffen. De bedrijven die deze uitdagende tijden hebben overleefd, hebben bewezen dat ze innovatieve paden kunnen verkennen die hen vandaag de dag in bedrijf hebben gehouden. Ik geloof dat deze veerkracht en het vermogen om te vernieuwen ons door elke storm kunnen leiden en ons een positieve toekomst in kunnen sturen."

Lees het originele artikel op watf.news.

Publicatiedatum: