Vincent Verhaert, managing director van Equilli:

"Zo kies je de afmetingen van je matras"

"Bij het kiezen van een matras staat eerst en vooral de kwaliteit van het matras voorop. Ondersteuning en comfort zijn namelijk geen onbelangrijke factoren. Daarnaast moeten we natuurlijk ook de juiste afmeting kiezen. Dit lijkt eenvoudig en simpel, maar toch merken we nog steeds dat mensen een verkeerde keuze maken", begint Vincent Verhaert zijn blog voor Equilli. Hij besloot om zijn doctoraat over slaapergonomie niet in de boekenkast te laten liggen en stampte samen met Dorien Equilli uit de grond. Fervent zijslaper die nog steeds op het allereerste prototype van de Equilli Support flex matras ligt.

De keuze voor de juiste maat, kun je laten afhangen van een aantal factoren. Vincent geeft hieronder de meest gangbare maten en helpt bij het maken van de juiste keuze.Gangbare afmetingen matras
"In België kan men de breedtemaat meestal onafhankelijk van de lengtemaat kiezen. Vaak voorkomende breedtematen voor eenpersoonsmatrassen zijn 80, 90 of 100 cm. Voor tweepersoonsmatrassen wordt dit 160, 180 of 200 cm. Er zijn nog twee tussenliggende maten, ook wel twijfelaars genoemd, op breedte 120 en 140 cm.

De meest voorkomende lengte voor een matras is veruit 200 cm, gevolgd door 210 cm. Ook 220 cm is vlot verkrijgbaar, maar is meestal niet nodig. Bij onze noorderburen komt 220 cm iets vaker voor omwille van hun grotere lichaamslengte.

In totaal zijn er dus heel wat mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van de 20 meest gangbare afmetingen.Queen size en King size
In Noord-Amerika pakken ze het iets pragmatischer aan. Je kan de breedte en lengte niet los van elkaar kiezen, waardoor de keuze beperkt blijft tot zes afmetingen:

  • Twin: 99 x 191 cm
  • Twin XL: 99 x 203 cm
  • Full: 137 x 191 cm
  • Queen: 152 x 203 cm
  • King: 193 x 203 cm
  • California King: 183 x 213 cm

Hoe kiezen?
Hierop moet je letten als je een keuze maakt:

  • Je lichaamslengte: Wij adviseren een marge van 15-20 cm bovenop de lichaamslengte om een comfortabele slaaphouding aan te nemen. Het is belangrijk dit advies te volgen. Grote mensen in een te klein bed hebben immers de neiging om met hun hoofdkussen naar boven te schuiven, waardoor ze vaak ook niet meer goed ondersteund worden.
  • De grootte van je slaapkamer: Zorg dat er voldoende ruimte rond het bed is om comfortabel in en uit te stappen. Ook visueel oogt een te groot bed in een kleine kamer niet mooi.
  • Je persoonlijke voorkeur: Ben je iemand die vaak beweegt ‘s nachts of ben je iemand die zich snel stoort aan de bewegingen van je partner? Kies dan voor een bredere matras (180 of 200 cm) als het kan", besluit Vincent.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.