Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2022

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’


Depot Boijmans.

Winnaar publieksprijs
Depot Boijmans Van Beuningen laat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij alle associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

Eervolle vermeldingen
Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Floating Office Rotterdam: ‘Klimaatadaptief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’ Een tweede eervolle vermelding ging naar De Groene Kaap, waarover de jury schrijft: ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’
 
Tweede en derde plaats publieksprijs
De tweede en derde plaats van de Publieksprijs gingen respectievelijk naar Welschen 2 en Beheercoöperatie W1555. In Welschen 2, een transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode, draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.
Op de derde plaats staat Beheercoöperatie W1555, een project coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

Bron: Rotterdam Architectuurprijs 2022 

Publicatiedatum: