Dirk Mulder van ING Business Banking:

'Forse toename botverkeer op retailsites'

De problemen in de supply chain van retailers in de VS worden verergerd door computerprogramma's die bekend staan als 'Grinch bots', die in een fractie van een seconde de meest gewilde cadeaus online opkopen. In Nederland komt dit nog niet (veel) voor, maar dit zal een kwestie van tijd zijn.

Dirk Mulder, Sector Banker Trade & Retail bij ING Business Banking, waarschuwt voor deze nieuwe software: "Grinch bots zijn
geprogrammeerd om websites te scannen naar gewilde producten en deze op te pikken zodra ze beschikbaar zijn. Er zijn bedrijven gebouwd rond deze tools en die gebruiken ze om producten in bulk in te kopen en ze vervolgens elders tegen hogere prijzen te verkopen. Er zijn ook particulieren die ze gebruiken om artikelen op hun eigen verlanglijstje voor de feestdagen veilig te stellen."


Dirk Mulder, Sector Banker Trade & Retail bij ING Business Banking.

Het botverkeer op retailsites is tussen oktober en november met 73% toegenomen, volgens Imperva Research Labs, een data- en cyberbeveiligingsgroep. Enkele retailers, waaronder Walmart en Target, zetten technologie in om de bots te blokkeren.

Dat is een van de redenen waarom consumenten in de VS deze Kerst zoveel producten niet op voorraad vonden. Volgens Adobe Analytics werden online shoppers deze november geconfronteerd met 258% meer out-of-stock berichten dan in november 2019.

Bron: Dirk Mulder


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven