Lens Nekeman van Interfloor: "Verkoop minder woningen is juist goed nieuws!"

'Minder goed nieuws voor woninginrichters' meldde Wonen360 gisteren. De verwachting is dat er dit jaar 10% minder huizen worden verkocht. Ook voor 2022 ziet het er niet positief uit, ook dan gaan minder woningen over naar een andere eigenaar. De woningmarkt is verhit, aldus het dinsdag 13 juli gepubliceerde artikel.

Naar de mening van algemeen directeur Lens Nekeman (foto) van Interfloor Tapijt Vinyl Project wordt de soep niet zo heet gegeten als opgediend. "Ik verbaas me over de interpretatie dat de dalende huizenverkoop slecht nieuws zou zijn voor de woninginrichter. Mij lijkt het juist goed nieuws, want dan blijven mensen in hun bestaande woning en gaan ze die opknappen. Dus goed beschouwd is het supernieuws! Niet elk 'negatief nieuws' pakt ook negatief uit", is hij van mening.

Geen geld over
"Het verleden heeft bewezen dat nieuwbouwwoningen ons nooit wat heeft gebracht", gaat hij verder. "Ja, de bouwmarkt, maar niet de woninginrichter. Het geld van een huizenkoper gaat op aan de bank en notaris. Vaak is er geen cent meer over voor de inrichting van de woning. 

Juist bezitters van huizen die er al een tijdje wonen hebben in deze coronatijd geld over. Dat beschikbare budget investeren ze liever in het mooier en beter maken van hun woning. Ik heb ook liever dat mensen een nieuw interieur kopen dan een huis (laten) bouwen... Het achterliggende jaar heeft ons dat ook geleerd", aldus Lens, daarmee doelend op de trend verthuizen; geen andere woning kopen, maar juist investeren in een nieuw interieur. 

Geleuter
"Ik houd overigens niet van dat macro-economische geleuter", vervolgt Lens, die aan het hoofd staat van het succesvolle familiebedrijf Interfloor, waar inmiddels de zevende generatie is aangetreden. De tapijtproducent uit Zwartsluis heeft als leverancier en distributeur tapijt en vinyl in huis voor zowel residentieel als projectgebruik. De onderneming heeft sinds 1828 een lange traditie op het gebied van vloerbedekking. 

"Ik ben van nature een optimist", vertelt Lens verder. "Ik interpreteer stijgingen en dalingen liever naar mijn eigen smaak. Verhuizen en nieuwbouwen betekent al gauw dat je in deze tijd veel te veel geld uitgeeft, tenminste voor wat het waard is. Op moment is het een gekkenhuis. Zelfs uit Amsterdam komen mensen bieden op woningen in verder af gelegen plattelandsgemeenten."

Vakmensen
"Natuurlijk is het mooi dat woninginrichters het nog steeds druk hebben, maar veel ondernemers hebben te maken met een te kort aan handjes", stipt Lens een keerzijde aan. "Daardoor kunnen ze niet doorgroeien en zijn ze beperkt in hun mogelijkheden. Het is heel lastig om aan vakmensen te komen. Dat is dus een probleem van een geheel andere orde. Ik hoor ook van bedrijven die hun voorraad niet op tijd weg krijgen, omdat de transportsector kampt met personeelstekorten", geeft Lens nog een ander gevaar aan.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven