Gispen betrokken bij inrichting leerlandschap

Op de plek waar ruim 50 jaar eerder het Christelijk Lyceum Veenendaal haar deuren opende, staat nu een toekomstgerichte en bijna energieneutrale school voor voortgezet onderwijs. Klaar voor de toekomst, mét respect voor het verleden. Architectenbureau NOAHH en Interieurarchitectenbureau Ex Interiors verzorgden het nieuwe, duurzame pand en interieur. Gispen verzorgde de complete losse inrichting voor het multifunctionele leerlandschap inclusief overblijfruimtes, docentwerkplekken, kantine en kantooromgeving. Met als hart van het gebouw: het opvallende en karakteristieke atrium.



Duurzaamheid

Opdrachtgever Jeroen van den Berg, Hoofd Bedrijfsvoering bij het Christelijk Lyceum Veenendaal: ‘Met onze vernieuwde school willen we een voorbeeld zijn voor de nieuwe generatie, zeker als onderwijsinstelling. Duurzaamheid en circulariteit hebben dan ook een belangrijke rol gespeeld. Een oud gebouw zit vol waardevolle grondstoffen die je kunt hergebruiken. Zo hebben we 40% van het oude pand hergebruikt en ook weer zichtbaar gemaakt in het nieuwe pand. Van de bestaande betonstructuur tot oude kunstwerken die we lieten uitzagen. Zowel de architect en interieurarchitect als inrichtingspartner Gispen zijn vanuit de circulaire gedachte te werk gegaan. Het eindresultaat is een prachtig nieuw pand waarmee wij weer jaren vooruit kunnen als onderwijsinstelling.’

Flexibele, multifunctionele indeling en inrichting
Het lyceum koos er bewust voor om medewerkers en leerlingen nauw te betrekken bij zowel het interieurontwerp als de inrichting. Jeroen van den Berg: ‘Van de 180 medewerkers zijn er zeker 50 heel actief geweest in werkgroepen. De leerlingen hebben we betrokken via Duurzaamheidsopdrachten en de Leerlingenraad.’

Een belangrijk uitgangspunt was flexibiliteit in het gebouw: ‘Elk domein binnen ons onderwijs heeft eigen leslokalen en kan daarnaast gebruikmaken van een leerplein. Elk leerplein biedt ruimte aan diverse werkvormen en projectwerk. We zochten naar een flexibele en multifunctionele indeling en inrichting. Ook voor het nieuwe atrium.’ Het bestaande gebouw uit 1968 is letterlijk en figuurlijk opengewerkt en tussen de bestaande flanken is een atrium ontstaan. Op deze open en lichte plek komt de dynamiek van het onderwijs het best tot zijn recht: er zijn leer- en werkplekken, op de trappen kunnen leerlingen en docenten elkaar ontmoeten of informeel bijpraten, er is ruimte voor voorstellingen, ouderavonden, bijeenkomsten. Jeroen van den Berg: ‘Het atrium is het sociale hart van onze school. Ik ben er best trost op dat we samen dit mooie resultaat hebben bereikt.’

Eigen kleur en karakter
Interieurarchitect Odette Ex: ‘Samen met NOAHH hebben we gekozen voor een zeer open architectuur. Waar je tegenwoordig vaak een houten tribunetrap ziet als functionele verbinder tussen begane grond en de verdiepingen erboven, wilden wij het atrium juist een geheel eigen kleur en karakter geven. Daarom kozen we voor een beeldbepalende trap in petrol blauw die als een sculptuur naar boven loopt. De vloeren draaien mee, van begane grond tot en met de tweede verdieping. Rondom deze sculpturale trap bevinden zich alle leerpleinen. Deze zijn, net zoals de rest van het gebouw, in de basis bewust neutraal gehouden zodat de trap de blikvanger vormt. Bijpassende accentkleuren komen terug in de vloeren en wanden van de klaslokalen, uitgevoerd in lichtere blauwtinten. Het gekozen meubilair sluit aan op deze omgeving.’

Balans tussen functie, comfort, uitstraling en individuele wensen
Na een Europees aanbestedingstraject en enkele proefopstellingen kreeg Gispen de opdracht. Jeroen Ideler, Senior Business Manager bij Gispen: ‘Samen met gebruikers zijn we voor het meubilair op zoek gegaan naar een goede balans tussen functie, comfort, uitstraling, onderhoud en de individuele wensen van leraren en leerlingen. Ook facilitaire wensen hebben we meegenomen, zoals de mogelijkheid om stoelen eenvoudig te stapelen of te verschuiven zonder beschadigen van de vloer.’ In de klaslokalen staan lessets van Presikhaaf, uiteraard met goede doppen onder het meubilair. Voor de docentwerkplekken en kantoren koos het lyceum solo- en duo-bureaus uit de Gispen TMNL meubellijn, aangevuld met de ergonomische en zeer comfortabele ZINN bureaustoel. In de aula plaatsten we koppelbare zaalstoelen: de Casala Lynx.

Hoe bevalt het?
Jeroen van den Berg: ‘Op het moment van spreken lopen er vanwege corona zo’n 1000 leerlingen rond; normaalgesproken zijn dat er 2000 per dag. Tegelijk was het fijn om rustig op te kunnen bouwen. Wat ik persoonlijk heel leuk vind om te zien is dat zowel de tribunetrap als de leerpleinen vanaf het eerste begin vól zaten. Alle zitoplossingen spreken duidelijk tot de verbeelding: studeren in een treincoupé, overleggen in zitjes met of zonder wanden, werken aan een hoge of juist lage tafel… in alles is voorzien. Het Christelijk Lyceum Veenendaal telt meerdere gebouwen. Ook de andere gebouwen willen we vanuit dezelfde visie gaan vormgeven. Voor de inrichting hebben we een meerjarenovereenkomst gesloten met Gispen.’

Meer informatie:
Gispen
www.gispen.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven