Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van een kosten- een opbrengstenstroom maken

Circulaire kantoorinrichter Triboo zet gevestigde bedrijven op achterstand

De een (Marc van der Heijden) werkte in de logistiek, de ander (Martijn Vinke) was psycholoog. Ze kwamen elkaar een jaar of zes geleden tegen. Er was direct "een leuke klik" tussen beide heren, die het mensprincipe interessant vinden en meer zien in belonen dan in straffen, om maar wat te noemen. En in alles wat ze (willen) doen bouwen ze aan harmonie tussen mens en natuur. Na zes maanden besloten ze Triboo op te richten. Een circulaire kantoorinrichter die ervoor zorgt dat grondstoffen nooit meer verloren gaan. ‍"Van een kosten- een opbrengstenstroom maken, dat is onze doelstelling. Jaarlijks vernietigen we 73 miljoen euro aan grondstoffen."

Marc van der Heijden (links) en compagnon Martijn Vinke showen op hun kantoor in Zevenhuizen een paneel met afvalstromen.

Al na drie jaar boekte het bedrijf een omzet van ruim 1 miljoen euro. Inmiddels geeft TRIBOO de gevestigde orde het nakijken en werkt het nauw samen met familiebedrijf Dekker Zevenhuizen. Voor PostNL maakte het bedrijf van 1700 kg oude postpakketten 80 nieuwe werkplekken en voor schoonmaakbedrijf CSU van oude stofzuigers nieuwe tafels.

"We doen dingen die een aantal jaren geleden niet mogelijk leken. Daardoor hebben we een enorme positie en voorsprong op concurrerende bedrijven kunnen pakken", leggen beide directeur-grootaandeelhouders uit. Ze willen graag (ook) vaste voet aan de grond krijgen in de meubelbranche, waar nog heel veel producten worden gemaakt die na afloop van de levensduur als afval worden bestempeld. "We willen graag dingen veranderen, maar kunnen dat niet alleen", roepen ze belangstellenden op zich te melden.

Het kantoor van Triboo enz. is bij Dekker Zevenhuizen gevestigd.

Het kantoor en de productiefaciliteiten van Triboo zijn op het bedrijventerrein van Dekker Zevenhuizen gevestigd. Niet verwonderlijk, want genoemd bedrijf, gespecialiseerd in het bewerken van hoogwaardige materialen tot maatwerkbladen voor de keuken en badkamer, heeft eveneens duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bij Dekker dragen verschillende producten het FSC-keurmerk, mede omdat met het plaatmateriaal Greengridz (een meubelconstructiepaneel) wordt gewerkt dat 60% minder CO2 uitstoot dan massieve meubelpanelen tijdens het productieproces . Tevens is vanwege de rasterstructuur minder materiaal nodig.

Een jaar of drie geleden vonden de twee elkaar. Triboo kreeg de opdracht om van afgedankte koelkasten een 3D geprinte bloembak  met een doorsnede van 1,20 meter te maken. "Dat was niet eenvoudig. De robot ging zelfs kapot. Maar uiteindelijk werd wel de grootste plantenpot van de wereld geprint."
Niet veel later volgde een bad en nog tal van andere producten. Inmiddels ontwikkelen ze samen werkplekken. "Een werkblad van Greengridz weegt nog maar 7 kilo. Degene die ze moet opzetten is er blij mee, omdat hij nu drie bladen tegelijk mee kan dragen." 

Een gezonde en circulaire werkplek met de laagste CO2 werd begin 2020 door TRIBOO gelanceerd.

EverUse is een ander bedrijf van Marc van der Heijden en Martijn Vinke. Deze onderneming produceert een innovatief circulair isolatiemateriaal van papierafval dat naast thermische isolatie excelleert op geluidsabsorptie. Het bedrijf draagt bij aan een afvalloze maatschappij en circulaire economie met uitsluitend hoogwaardige producten. Daarom heeft het na twintig jaar ontwikkeling nu ruim twee jaar een circulaire isolatiemat op de markt. "We nemen met EverUse het voortouw in het terugbrengen van waardevolle materialen in onze gebouwen."

In Sneek staat de fabriek, in januari 2018 geopend door Koning Willem Alexander. Deze is ontworpen om elke mat volledig te kunnen hergebruiken. Doordat de producten kwalitatief hoogwaardig en vormvast zijn, kunnen deze opnieuw worden gebruikt in een andere constructie. Echter, als ze niet meer worden gebruikt, moeten de producten worden ingeleverd, want EverUse blijft eigenaar van de grondstof en verandert in 15 minuten de EverUse mat opnieuw in een EverUse mat.  Zo kan het bedrijf echt verantwoordelijkheid nemen en wordt er nooit meer iets weggegooid.

Zowel de producten van EverUse als Triboo worden in Nederland gemaakt. "Dat verlaagt de CO2 footprint doordat er minder transport nodig is. Wat ons betreft is lokale productie een essentieel onderdeel van de circulaire economie."

Doordat er 60% minder materiaal hoeft te worden gebruikt om bijvoorbeeld een 20mm Greengridz meubelpaneel te maken, wordt er 60% minder grondstof onttrokken aan moeder aarde. 

Inmiddels zijn de mannen ook in Scandinavië actief onder de naam Triboo Nordic. Daar worden eveneens de merken en circulaire producten op de markt gebracht waar men in Nederland al spraakmakende successen heeft geboekt. Ook de NeverEnding Kichten, de eerste circulaire keuken ter wereld, valt daar onder. 

"We kijken voortdurend naar afvalstromen om te zien hoe we die waardevol in kunnen zetten. Eigenlijk kun je ons zien als grondstoffenbank."
Met revolutionaire innovaties en upcycling technieken worden 'waardeloze' afvalstromen van kunststof- en natuurlijke vezels veranderd in bijvoorbeeld 'waardevolle' circulaire kantoorinrichting. "Als circulaire supplychain nemen wij verantwoordelijkheid voor de grondstoffen en circulaire producten. Zo transformeren kosten- naar waardestromen en is ook de retourlogistiek op orde. De kernactiviteiten bestaan uit het inrichten van kantoren, leveren van circulaire producten en het ontwikkelen van klantspecifieke producten gemaakt van afval. Daarnaast leveren we alle diensten die passen bij goed onderhoud, meubelmanagement en logistiek."

Greengridz bureaubladen wegen 7 kilo. Dat is een verschil van 18 kilo materiaal per blad wat niet meer gebruikt hoeft te worden.. 

In de afgelopen zes maanden is voor Triboo de markt van thuiswerkplekken flink gegroeid. "Door corona is het een hele drukke markt. Vroeger richtte je een locatie met 100 bureaus in, in dit coronatijdperk is het 100 locaties met 1 bureau. Dankzij onze kennis op het gebied van het inrichten van gezonde en circulaire werkplekken hebben we een voorsprong op de concurrentie. Producten die de koper gewoon weer terug kan geven en hiervoor de grondstofwaarde retour krijgt op zijn bankrekening."


Geen elektriciteit gebruiken is geen CO2 genereren. Met dit uitgangspunt werd de No Electric werkplek uitgedacht. 

"Onlangs hebben we ons assortiment circulaire werkplekken voor op kantoor en thuis uitgebreid met de 100% NL; in hoogte verstelbare zit- en stawerkplekken volledig gemaakt in Nederland. Voor een paar tientjes extra maak je als werkgever je werknemers blij."
Naast 100%NL maakt Triboo ook de No Electric, eveneens een in hoogte verstelbare zit- en stawerkplek, maar dan zonder stroom. "Het mechaniek bevat een voorgespannen veer in combinatie met een contragewicht. Door het indrukken van een eenvoudige handgreep beweegt het bureaublad op een gebalanceerde wijze en in een fractie van een seconde naar de juiste werkhoogte. Zo wordt comfort en ultiem gebruiksgemak gecombineerd zonder gebruik te maken van elektriciteit." 

Een werkplek gemaakt in Nederland, frame, lichtgewicht bureaublad en gezond akoestisch bureauscherm. 

Interesse om je als meubelproductie- of ander bedrijf aan te sluiten bij een groep gelijkgestemden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Triboo. "We willen de verandering zijn, maar kunnen het niet alleen. Het afval moet stoppen, we moeten alleen nog maar gebruik maken van herbruikbare materialen", besluiten Marc van der Heijden en Martijn Vinke eensgezind.

Meer informatie:
Triboo
info@triboo.eu  
www.triboo.nl