Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Interieurlegende Jan des Bouvrie (78) overleden: "De man die met wit kon toveren"

Gisteren (zondag 4 oktober) bracht de familie van Jan des Bouvrie naar buiten dat de beroemde ontwerper overleden is. De designliefhebber is 78 jaar geworden. Hij kon zijn prostaatkanker niet meer te boven komen.


Jan tekende vaak op een sigarendoosje het eerste ontwerp, zoals op de linkerfoto is te zien. FOTO INSTAGRAM

Jan Antoon des Bouvrie werd geboren in 1942 in Naarden. Van kleins af aan zag hij hoe zijn ouders met hun eigen meubelzaak passie toonden voor interieur. Het lag dus al vroeg voor de hand dat Des Bouvrie ook in die sector zou gaan werken. Na het afronden van zijn middelbare school ging hij naar de Rietveld Academie in Amsterdam, om na afronding van zijn opleiding aan de slag te gaan in de zaak van zijn ouders.


Jan op de door hem in 1996 ontworpen kubusbank. FOTO FACEBOOK

Zijn grote landelijke doorbraak kreeg hij al op vroege leeftijd, toen hij in 1969 de kubusbank ontwierp voor meubelbedrijf Gelderland. Helemaal zeker over dat onderwerp was hij destijds niet, want hij stelde in interviews altijd bloednerveus te zijn geweest of dat ontwerp zou slagen.

Jan staat bekend om zijn zwarte en witte interieurs. Hij ontwierp deze vaak symmetrische, strakke meubels zelf en verkocht ze in zijn eigen winkel. Hij zag dat hij daarin zelf niet kon achterblijven en bij publieke optredens was hij dan ook vaak in het wit gekleed. 

De ontwerper was al langere tijd ziek en wilde zich op het laatst niet laten behandelen voor zijn prostaatkanker. Bang voor de dood was hij niet, vertelde hij aan de Volkskrant: "Helemaal niet, helemaal niet. Totáál niet. Je moet het leven beleven. Bang zijn voor de dood, niet doen! Weg met die ellende. Dat wil ik de mensen meegeven."

Jan des Bouvrie Academy 
Studenten worden in Deventer aan de Jan des Bouvrie Academy sinds 2005 opgeleid tot ruimtelijk vormgever die de inrichting van leefruimtes, werklocaties en openbare ruimtes ontwerpen. "De opleiding was in nauwe samenwerking met hem ontwikkeld. Met hem gaat een ontwerpicoon heen. We leven mee met de nabestaanden’’, zegt woordvoerder Karin Effing tegen dagblad De Stentor.

"Jan was nog heel betrokken en kwam regelmatig langs in Deventer. Tijdens de start van dit studiejaar sprak hij de nieuwkomers nog toe. Een aimabele man, die trots was op zijn studenten. Ze waren altijd welkom bij hem. De leiding van de academie is geraakt door zijn overlijden’’, aldus Effing.

Vrienden en bekenden uit de branche reageren geschokt op het trieste nieuws. Voor stylist Maik de Boer was Des Bouvrie een echt voorbeeld. "Ik zal nooit vergeten hoe je me altijd omarmde met lieve woorden en complimentjes. Dit deed me altijd heel veel aangezien je een groot voorbeeld voor me bent", schrijft hij bij een foto van Des Bouvrie. 

Hieronder enkele posts op social media van betrokken collega's en branchegenoten. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven