Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op bedrijfsreportage bij Artifort in Schijndel

“Over vijf jaar hebben we ons merkenportefeuille en productiecapaciteit flink uitgebreid”

Lassende robots, timmerende vaklieden en stoere stoffeerders. In de productiehallen van Artifort heerst een drukte van belang. Terwijl directielid Maurits van der Lande en marketingspecialist Annemijn Coenen een rondleiding verzorgen langs draaiende machines en indrukwekkende apparaten, is het personeel druk met het fabriceren van stoelen, tafels en banken in allerlei vormen en maten. Alles wordt in eigen huis vervaardigd. Dat is direct het sterkste punt van dit familiebedrijf. "Tussen een schets en de daadwerkelijke productie van bijvoorbeeld duizenden stuks zit, als het moet, drie maanden", vertelt Maurits, die als derde generatie Van der Lande aan het roer staat van de salesafdeling.Een portret van deze onderneming laat zien dat al heel lang met  liefde aan toonaangevende en innovatieve designmeubels en meubelconcepten wordt gewerkt. Hoewel binnenkort een meubelarchief wordt geopend waar een groot deel van de designiconen te zien zullen zijn, is Artifort allesbehalve oud of belegen. Integendeel!

Artifort is onderdeel van de Lande Group, die in de jaren '60 is opgericht. Vanuit één strategische locatie worden de productie, verkoop, marketing en internationale distributie gecoördineerd van niet alleen Artifort, maar ook van Lande (projectmeubels voor de projectinrichting) en Zwaardvis/Pörtner (tafels en stoelen voor de scheep- en pleziervaart). Meer dan 200 professionals en specialisten werken vanuit productie-units in Schijndel, Lanaken (België) en Bursa (Turkije).

Een blik op de archiefafdeling, waar al vele tientallen iconen van Artifort door vader Van der Lande bijeen zijn gebracht.

130 jaar geschiedenis
Het bedrijf wordt gerund door de drie broers en zus Van der Lande. De directietaken zijn mooi verdeeld. Gesprekspartner Maurits is verantwoordelijk voor de verkoop, zijn twee broers houden zich respectievelijk bezig met Research & Development (R&D) en de productie. Zijn zus werkt aan een eigen label.
"Twee jaar geleden hebben we het bedrijf van ons pa overgenomen. Die is nog steeds op de achtergrond actief. Niet alleen als coach, hij is ook druk met het opzetten van het Artifort-archief. Daar worden alle iconen uit de 130-jarige geschiedenis van dit merk ondergebracht. Prachtig om te zien wat er allemaal gemaakt is. Veel van die designstukken kunnen met enige aanpassingen naar deze tijd zo weer in productie worden genomen. Dat doen we soms ook. In oktober wordt er overigens in Antwerpen een sieradenexpositie gehouden waarvoor de organisatie heeft gevraagd of ze verschillende Artifort-iconen mogen lenen. Prachtig toch?!"

Echte productiemensen
Label Artifort behoort sinds 1998 tot de Lande Group. "We waren in die periode als echte productiemensen op zoek naar een stoffeerderij. Dat werd Artifort, waarbij we gelijktijdig ook de vakmensen in huis hebben gehaald. Alles wat we maken, is vakwerk uitgevoerd door ambachtslieden. Daar zijn we trots op. In Nederland zijn maar weinig bedrijven die op deze manier alles van a tot z in eigen huis kunnen produceren. Onze meubelen worden inmiddels in meer dan 65 landen geleverd", legt Maurits uit.

Een blik in de productiehal van Artifort, waar ambachtswerk de boventoon voert.

Coronaperiode
De afgelopen coronaperiode is Artifort goed doorgekomen. "Op het moment dat we moesten reageren, hebben we dat ook snel kunnen doen. Niet alleen met het personeel, maar ook met onze klanten. We werden weer een old school bedrijf dat zelfs met busjes namens onze dealers meubels bij particulieren afleverden. Met je gezonde boerenverstand kom je als familiebedrijf al een heel eind. Juist in zo'n periode is het ook fijn dat je een vader hebt die al lang meedraait in het wereldje en als vraagbaak dient. Al met al is het een interessante leerschool geweest waaruit we de nodige positiviteit hebben gehaald", aldus Maurits, zonder daarbij het achterste van zijn tong te laten zien. 

Ruwe diamant
De toekomst ziet hij met veel vertrouwen tegemoet. "Er is op het gebied van export nog zoveel winst te behalen, maar ook in eigen land. We zijn eigenlijk nog een ruwe diamant; als productiebedrijf kunnen we nog flinke stappen zetten. Het is nu ook de tijd om nog meer naar buiten te treden. In Amerika hebben we de eerste succesvolle stappen gezet. We groeien explosief. Onze belangrijkste afzetmarkten zijn in Nederland, België, Frankrijk, Noordrijn-Westfalen, Amerika, Australië en het Midden-Oosten te vinden."

Alle mallen worden in eigen huis vervaardigd.

Levenslang
Artifort staat voor meubilair dat levenslang meegaat. In veel gevallen wordt het doorgegeven op generatie. Het geheim is het gebruik van hoogwaardige materialen en de eerder genoemde vakmensen. Het vakmanschap van de aanwezige stoffeerders, lassers, houtbewerkers en naaisters is van hoog niveau door jarenlange ervaring en interne training van jonge medewerkers. "Ook duurzaamheid speelt al jaren een belangrijke rol in ons productieproces", voegt Annemijn er nog aan toe. Maurits: "We herstofferen ook al heel lang. Daarbij controleren we ook altijd het zitschuim. Voor veel mensen heeft een bepaald meubelstuk emotionele waarde, bijvoorbeeld een stoel die 40 jaar van oma is geweest. Je doet er een nieuw jasje omheen en hij gaat weer door naar de volgende generatie. Ook erg interessant voor de projectmarkt."

Een van de jongste aanwinsten is de lasrobot.

Over vijf jaar
"Waar we over vijf jaar staan? Dan hebben we als bedrijf flinke stappen gezet, onze merkenportefeuille en productiecapaciteit uitgebreid", zegt hij met een aanstekelijke enthousiasme. "De eerste stappen zijn trouwens al gezet. Of we een bestaand merk overnemen? Daar kan ik niets over zeggen. Op productiegebied hebben we geïnvesteerd in een lasrobot, waardoor de productiecapaciteit verder omhoog kan", zegt Maurits tot besluit.


De nieuwe Artifort 2020 designs zijn half juni gelanceerd.

Meer informatie:
Artifort
Van Leeuwenhoekweg 20
5482 TK Schijndel
T: +31(0)73 658 00 50
Lande Group
[email protected]