Op Meubelbeurs Brussel, die nog tot en met woensdag 6 november in Brussels Expo plaatsvindt, presenteert Otium Care, expert in huiselijk zorgmeubilair en onderdeel van de Mecamgroep (marktleider in comfortzetels, met hoofdzetel in Dilsen-Stokkem, België), de eerste meegroei-relax. Het gaat hierbij om een Belgische primeur.Door het ontwikkelen van een comfortabele relaxzetel die in een handomdraai kan omgevormd worden tot een ergonomische zorgzetel, wil Otium Care inspelen op de veranderende zorgbehoeftes van ouderen, zowel diegenen die zo lang mogelijk (zelfstandig) thuis willen blijven wonen, als diegenen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis dienen te verblijven.

Inspelend op wijzigende zorgbehoeften
De vergrijzing brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder de toename van chronische ziektes. Daartegenover staat dat ouderen zo lang mogelijk actief willen blijven en – wanneer dat nodig is – de gepaste zorg willen krijgen. De toekomstige zorgverstrekking zal meer en meer thuis gebeuren, in nauw overleg met huisartsen, thuisverpleegkundigen en mantelzorgers. Daarnaast zal de zorg via ziekenhuizen, psychiatrische centra en woonzorgcentra blijven bestaan. Om in te spelen op die wijzigende zorgbehoeftes en zorgplaatsen (thuis of in een aangepast zorgcentrum/ziekenhuis) ontwikkelt Otium Care aangepast zitmeubilair voor ouderen.

De eerste meegroei-relax
Het opzet van de ontwikkeling van een meegroei-relax is het kunnen mee evolueren van de relaxzetel met de stijgende zorgbehoeften van de ouder wordende gebruiker, zonder aan comfort in te boeten. Christel Heymans, Manager Otium Care, geeft uitleg hoe dit in zijn werk gaat: “Van een relaxzetel op kroonvoet kunnen wij gemakkelijk een ergonomische zorgzetel maken. Dit kan door de relaxzetel op een ander universeel onderstel te plaatsen om de mobiliteit ervan te verhogen (bv. van draai- of kroonvoet naar een voet met wielen met of zonder centrale vergrendeling, al dan niet voorzien van zijdelings uitschuifbare voetensteunen) en/of de armsteunen te voorzien van een eettablet of koffietafeltje. Deze handelingen kunnen door Otium Care thuis bij de gebruiker zelf of door een technische dienst in een zorgcentrum/ziekenhuis worden uitgevoerd. Bedoeling is om deze professionele gebruikers de nodige toelichtingen te verschaffen over de verschillende mogelijkheden van de meegroeirelax in functie van de wisselende noden van hun doelpubliek.”

Hierdoor wordt het leven van de relaxzetel verlengd; men hoeft geen andere aan te schaffen, waardoor de ecologische voetafdruk wordt verkleind en de duurzaamheid verhoogt. De gekozen relaxzetel past nog steeds in het bestaande interieur of de zorgomgeving en wordt niet omgevormd tot een stigmatiserend product, wat bovendien de genezingstoestand van en de psychologische aanvaarding door de gebruiker positief in de hand werkt.

Goldcare-label
Christel Heymans, Manager Otium Care: “Elk type zetel wordt getest door een gebruikerspanel van ouderen in woonzorgcentra, mensen met specifieke zorgnoden en zorgverleners. Door naar hen te luisteren kunnen wij ons gamma uitbreiden en gericht bijsturen waar nodig. Het uitgangspunt van elk Otium Care-product is universeel design en doorgedreven personalisatie: op die manier wordt multifunctionaliteit gekoppeld aan multi-inzetbaarheid en maximaal aanpassingsvermogen aan de specifieke noden en verwachtingen van de gebruikers. Dit uit zich concreet in een breed gamma aan opties en mogelijkheden in functionaliteit en in afwerking.”

Otium Care is producent van ergonomische zetels met een huiselijke look (uitgebreide collectie project- en zorgmeubilair) en maakt deel uit van de Mecamgroup, de grootste producent van comfortzetels in de Benelux. De ontwikkeling gebeurt volledig binnenshuis; de productie (van idee tot afgewerkt product) in Limburg. Het bedrijf beschikt over eigen serviceteams die de dienst-na-verkoop verzekeren.

De doorgroei-relaxzetel zal vanaf eind 2019 te koop zijn via de gespecialiseerde meubelhandel en via projectinrichters in de zorg. Hij is verkrijgbaar in verschillende maten in functie van de lengte van de gebruiker en in diverse uitvoeringen (manueel of elektrisch verstelbare rug- en voetenplank, hoofdsteun en opstaplift – keuze type comfortvering – verschillende onderstellen – verschillende soorten vlekwerende rugbekleding).

Op Meubelbeurs Brussel is de stand terug te vinden in Hal 5, Stand 5-305

Meer informatie: 
Otium Care
www.otiumcare.be