Duurzaam beton ligt binnen handbereik. Dat wil Beton-Lab laten zien tijdens de Dutch Design Week van 19 tot 27 oktober. Om dit zichtbaar en tastbaar te maken, introduceert Beton-Lab de Summit. Een wandtegel gemaakt van een duurzame, cementvrije beton, met een CO2-reductie van 90%! 

Beton heeft een flinke CO2-Footprint. Wereldwijd is beton verantwoordelijk voor 9% van de jaarlijkse totale CO2-uitstoot. Grote boosdoener in beton is cement. Om cement te maken, heb je voor elke kilo cement één kilo CO2 nodig. En dat is fors! 

In samenwerking met Delta Concrete Consult, ontwikkelt Beton-Lab een betonmortel, waarin de cement vervangen is door een bindmiddel gemaakt uit de Hollandse klei. Bij de productie van deze cementvervanger wordt geen CO2 uitgestoten, wat resulteert in een CO2-reductie van wel 90%! Deze betonsoort is speciaal ontwikkeld voor esthetische toepassingen; zoals wandtegels, meubels of accessoires van beton en is daarmee uniek in Nederland. Dit beton, ook wel geopolymeerbeton of GPC genoemd, kan ook in de bouw en infrastructuur gebruikt worden, van huizen tot complete viaducten. Naast de enorme winst voor mens en milieu, is dit beton ook nog eens sterker en beter dan ordinair beton. 

Ontwerper Jan-Paul: “Over het echt verduurzamen van beton wordt altijd een beetje moeilijk gedaan. Er wordt wel wat progressie gemaakt, maar dat is minimaal. Dit terwijl geopolymeerbeton gewoon beschikbaar is. Daarom wilden we een design wandtegel maken, waarin we kunnen laten zien dat duurzaam beton al bestaat en nu gebruikt kan worden!” “Dit is echt dé innovatie met betrekking tot beton voor nu en de toekomst”, vervolgt hij. “Wij laten zien dat we het nu al kunnen toepassen en dat het er nog goed uit ziet ook!” 

De introductie van de Summit wandtegel met duurzaam cementvrij beton, zal plaatsvinden tijdens de Dutch Design Week van 19 tot 27 oktober. De expositie hiervan zal zijn bij Piet Hein Eek op de Halvemaanstraat 32 in Eindhoven. 

Meer informatie:
Beton-Lab
info@beton-lab.com
www.beton-lab.com