Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Unilin-topman Bernard Thiers ligt niet wakker van schadeclaim

Vloerbekledingsbedrijf gaat half miljard euro (nog) niet betalen aan de fiscus

De belastingdienst eist meer dan een half miljard aan belastingaanslagen en boetes vanwege een zogeheten 'schijnconstructie' rondom een vloerensysteem. Het gaat hierbij om het Uniclic-systeem van de West-Vlaamse vloerbekledingsgroep Unilin, waartoe ook Koninklijke Peitsman behoort. Deze week staan de fiscus en het bedrijf tegenover elkaar in de rechtbank, zo meldde Wonen360 afgelopen vrijdag.

Dagblad De Tijd legde Unilin-topman Bernard Thiers (zie foto) een aantal vragen voor. Een daarvan was of hij niet wakker ligt van het feit dat zijn bedrijf waarschijnlijk meer dan een half miljard euro moet betalen aan de fiscus.
"Ik lig er niet echt wakker van", reageerde hij. "Wij zijn zeker van ons stuk. We hebben besloten de belastingaanslagen nog niet te betalen. Ik denk dat de Bijzondere Belastinginspectie vooral het concept 'Reken je rijk' volgt. Ze heeft er waarschijnlijk ook belang bij de zaak te rekken. Misschien omdat het voor de BBI interessant is de zaak in de boeken te houden?", denkt Thiers.

Volgens hem heeft de fiscus het niet bij het rechte eind. Hij vertrouwt dan ook op een goede afloop. "We hebben al twee keer gewonnen in eerste aanleg, met twee aparte uitspraken over verschillende aanslagjaren", laat hij De Tijd weten. "De BBI heeft echt een absurd uitgangspunt genomen, dat volgens ons geen steek houdt. Ik weet niet waarom ze toch doorduwt. Haar kost die aanslepende rechtszaak niets, want zij bepleit de zaak zelf, maar wij moeten wel advocatenkosten betalen. Als de fiscus toch gelijk krijgt, zou dat pijnlijk zijn. Maar dan kan onze groep het bedrag gemakkelijk ophoesten. Al is dat uiteraard niet de bedoeling." 

De fabriek van Unilin in Wielsbeke.

Dagblad De Tijd legde Thiers ook de vraag voor of hij ooit overwogen heeft de constructie via Ierland en Luxemburg op te doeken? "Er is geen constructie. Er valt dus niets op te doeken. Kijk, een patent genereert licentie-inkomsten. En de eigenaar van dat patent - dat kan een Iers bedrijf zijn - int die inkomsten en neemt die op in zijn boeken. Dat is wat het is. Het is geen constructie", is hij van mening.

Het complete artikel is hier te lezen