Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verraderlijke afdrukken en vervelende breuken in klik PVC-verbindingen

Veel stoffeerders kennen de standaard kunstjes van het vak, maar hoe zit het met die lastige uitdagingen zoals drukbelasting en puntbelasting? "Je denkt misschien: 'Dat heb ik onder de knie', maar wacht even. We hebben het hier over de echte kopzorgen, zoals die vervelende breuken in klik PVC verbindingen of die verraderlijke afdrukken in PVC. Het gaat niet alleen om het leggen van een mooie vloer, maar om het voorkomen van problemen", laat onafhankelijke vloerendeskundige Benno Broen weten.



Breken van klik PVC
Een klassiek probleem: de verbindingen van je klik PVC vloer breken. Waarom? Benno legt het uit. "Nou, het antwoord ligt vaak in de ondergrond. Een klik PVC vloer vereist een perfect vlakke en drukvaste ondergrond. Merken verschillen in hun specificaties, maar de vlakheidnorm ligt veelal tussen de 2 en 3 mm over een lengte van 2 meter. En die ondervloeren? Die zijn ook cruciaal. Een minimale densiteit van 400kpa is een noodzaak. Soms lijkt een vloer vlak zonder belasting, maar zodra er druk- of puntbelasting op komt, veert de boel te ver en knak daar gaat je verbinding."



Puntbelasting bij PVC
Ook wil Benno het hebben over iets minder bekend, maar volgens hem net zo vervelend: afdrukken in PVC. "Misschien heb je het zelf meegemaakt. Je bent klaar met het leggen van een vloer en ziet opeens dat je knieƫn blijvende indruk hebben achtergelaten. Of erger nog, na het verplaatsen van meubels blijven er afdrukken achter. Wat is hier aan de hand? Vaak is het een gevolg van onjuiste verwerking. Te warme ondergronden of PVC stroken kunnen de boosdoener zijn. Of je gebruikt egaline met een te lage drukbelasting. Dit zie je niet alleen bij vinyl vloeren, maar ook steeds vaker bij PVC. Het kiezen van de juiste egaline is dus cruciaal, niet elke egaline is even geschikt voor elke PVC vloer. De ene egaline kan prima zijn voor het verlijmen, maar geeft later problemen met afdrukken. Een egaline die harder en vormvaster is, voorkomt deze issues."



Aan de hand van vier stappen legt Benno uit hoe je deze problemen kunt tackelen.

  1. Kies de juiste ondervloer: Het begint bij een volledig vlakke basis. Zorg ervoor dat je ondervloer de norm van minimaal 400kpa densiteit haalt.
  2. Slim egaliseren: Egaliseren is een kunst, kijk maar op de social media. Egaline mengen zonder watermeter, niet doen! Let op de mengverhoudingen en de hoek van je rakel. De reflectie van een raamkozijn in natte egaline onthullend veel.
  3. Temperatuurbeheer: Let op de temperatuur van zowel de ondergrond als de PVC stroken.
  4. Vermijd onjuiste verwerking: Een vloer leggen kan iedereen, maar een vloer leggen die jarenlang klachtenvrij blijft, vraagt kennis en kunde.

Meer informatie:
Floor Inspector
www.floorinspector.nl

Publicatiedatum: