Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit waren de highlights op Domotex 2024

Voor de tweede keer stond het keynote-thema Floored by Nature in het teken van de megatrend duurzaamheid, met verschillende onderwerpen zoals recycling, behoud van hulpbronnen en milieubescherming.


Marketingmanager Theo van Elk geeft namens mFLOR uitleg aan de pers.

Natuurlijke en duurzame vloerbedekkingen
In het segment Vloeren werd het assortiment dat door exposanten werd aangeboden, met name gekenmerkt door duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Met 'LICO DENIM FLOOR' presenteerde het Zwitserse bedrijf Li & Co een unieke oplossing met gebruikmaking van afval uit de mode-industrie. Naast spijkerstof bestaat het product uit andere recyclebare materialen, waaronder een op hout gebaseerd kernpaneel en een onderlaag van het snel hernieuwbare materiaal kurk. Amorim, GRANORTE en ZIRO hebben zich gespecialiseerd in vloeren gemaakt van dit milieuvriendelijke materiaal. Natuurlijke kurkvloeren hebben verschillende positieve eigenschappen: ze zijn zacht en veerkrachtig, maar tegelijkertijd uiterst duurzaam. Bovendien hebben ze een isolerend effect, verminderen geluidsoverdracht en temperatuurschommelingen, en verbeteren tegelijkertijd het binnenklimaat. Dit maakt kurkvloeren de ideale basis voor een comfortabel huis.

Vinyl- en designvloerbedekkingen zijn zeer populair. Echter, het vaak gebruikte PVC (polyvinylchloride) om ze te maken, is bekritiseerd vanwege het bevatten van schadelijke weekmakers die een negatieve invloed hebben op ons milieu en gezondheid. In lijn met zijn motto 'we care / we act' presenteerde Gerflor duurzame vinyl- en linoleumproducten op DOMOTEX en benadrukte het zijn "Second Life" recyclingprogramma. CFL Flooring introduceerde twee nieuwe aantrekkelijke alternatieven voor minder duurzame op olie gebaseerde producten: 'NovoCore' en 'Tenacity Eco-Composite Flooring'. 'NovoCore' is een waterdichte, extreem duurzame, hitte- en zonbestendige en recyclebare vinylvloer. Het is ook volledig vrij van ftalaten en andere schadelijke weekmakers. 'Tenacity Eco-Composite Flooring' is een PVC-vrije, met steen versterkte vloer met een hoog gehalte aan gerecyclede en natuurlijke materialen. Classen presenteerde een andere overtuigende oplossing, genaamd 'CERAMIN': In plaats van PVC gebruikt de fabrikant een unieke combinatie van een natuurlijk mineraal en polypropyleen (PP), dat volledig onschadelijk is en voornamelijk wordt gebruikt in de voedselverpakkingsindustrie.

Geïnspireerd door de natuur
Niet alleen wat betreft eigenschappen speelt natuurlijkheid een belangrijke rol. Met hout- en steenafwerkingen kozen veel exposanten ook dit jaar voor een natuurlijke uitstraling in hun collecties. SWISS KRONO heeft bijvoorbeeld zijn ‘COREPEL EVOLUTION’-lijn uitgebreid met de nieuwe ‘COREPEL EVOLUTION PURE’-collectie, die een echt houten oppervlak combineert met een waterdichte kern en indruk maakt met zijn natuurlijke uitstraling. Wat betreft uiterlijk ligt de focus van de fabrikant op steen- en houtdecors die qua uiterlijk en gevoel bijna niet te onderscheiden zijn van de echte materialen. Kronospan gebruikt ook echt houtfineer als toplaag voor zijn 'Organic Veneer Parquet'. Het hoogwaardige geborstelde eiken oppervlak creëert een bijzonder gezellige sfeer. Een ander hoogtepunt dat de fabrikant presenteerde, was de ‘MO.RE!’ laminaatvloer met vochtbestendige technologie. KAINDL presenteerde een echte blikvanger met de 'Natural Touch'-decors uit de 'Select'-productlijn. Nieuw in het assortiment is het elegante 'Milano Oak'-decor met een perfect gecoördineerd oppervlak en een dynamische uitstraling. De ietwat rustieke 'Alta'-collectie van Lamett kenmerkt zich door een rijke houttextuur en een subtiel kleurenschema. Het Belgische merk Floorify richt zich op de uitstraling en het gevoel van natuurlijke houten planken en gepolijste betontegels voor zijn 'Rigid Vinyl Planks & Tiles'. Ondertussen is de nieuwe 'PRIME INSPIRATION'-collectie van Green-Flor geïnspireerd op leisteen, en mFLOR geeft ook de voorkeur aan natuurlijke ontwerpen voor zijn PVC-vloeren.

Innovaties voor wanden
Wandbekledingen maken een comeback en vinden hun weg naar steeds meer leef- en werkruimtes. Ze zijn niet alleen een modern ontwerpelement, maar dragen ook actief bij aan een goede sfeer door de verbetering van de akoestiek in de ruimte. Met 'Acoustic Sense WOOD' heeft het Duitse bedrijf MeisterWerke drie nieuwe echte houten oppervlakken toegevoegd aan zijn assortiment akoestische panelen. De combinatie van natuurlijk hout en hoogwaardig vilt zou tot 100% van het geluid absorberen. Neuhofer's 'FN Acustico HEXAGO' - hexagonale akoestische elementen - zijn ook gemaakt van (polyester) vilt. Ze kunnen worden gebruikt om een muur te versieren of om individuele accenten te creëren. De 'LICO Hydro HeatWall'-wandpanelen van Li & Co. bieden niet alleen akoestische effectiviteit en moderne esthetiek, maar ook verwarmende eigenschappen. Uitgerust met een speciale geleidende verwarmingslaag aan de achterkant, bieden de panelen warmte en comfort bijna met één druk op de knop.

Meer informatie:
Domotex
www.domotex.de

Publicatiedatum: