Terwijl de Chinese regering zich optimistisch toont over de handelsspanningen met de Verenigde Staten, klinken op de werkvloer andere geluiden. Producenten en handelaren merken de directe gevolgen van de Amerikaanse importheffingen en zoeken koortsachtig naar nieuwe afzetmarkten.
De handel met de VS, jarenlang goed voor honderden miljarden dollars aan Chinese export, is fors teruggevallen. Waar beleidsmakers in Peking hun vertrouwen uitspreken en de Amerikaanse maatregelen afdoen als tijdelijk, worden in exporthubs als Yiwu de economische gevolgen pijnlijk zichtbaar. Vracht staat stil, orders vallen weg en de onzekerheid onder ondernemers groeit. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).© Dreamstime
Europese markt geen vanzelfsprekend alternatief
In de zoektocht naar nieuwe afnemers richt China zich steeds meer op Europa. Hoewel de EU in absolute zin al meer importeert dan de VS, neemt de weerstand tegen goedkope Chinese producten toe. Europese beleidsmakers maken zich zorgen over de impact op de lokale industrie en spreken over marktverstorende praktijken via platforms als Temu en Shein. Vorig jaar alleen al arriveerden vier miljard pakketjes uit China.
Binnenlandse consumptie nog zwak
Een andere optie voor Chinese producenten is de binnenlandse markt. De overheid probeert via stimuleringsmaatregelen de bestedingen aan te jagen, onder meer met belastingkortingen en kortingsacties. Toch blijft het consumentenvertrouwen laag, mede door de aanhoudende crisis in de vastgoedsector. Veel Chinezen zijn terughoudend geworden na flinke waardedalingen van hun eigendom.
Industrie blijft sterk, maar afhankelijk van vraag
Ondanks de tegenwind blijft de Chinese productiekracht onbetwist. Producenten benadrukken dat China's efficiënte industriële keten uniek is en wereldwijd nodig blijft. Toch waarschuwen handelaren dat volume essentieel is om de lage marges te compenseren. Als zowel de Amerikaanse als de Europese markt stagneert, komt dat model in gevaar.
De boodschap uit het veld is helder: zonder herstel van buitenlandse vraag of een sterke impuls van binnenuit, dreigt een structurele groeivertraging voor de Chinese exporteconomie.
Bron: FD