IKEA België zet volop in op zijn tweedehandsdiensten, om klanten aan te sporen om meubels meerdere levens te geven. Vorig boekjaar brachten klanten 72% meer meubels terug via de IKEA Terugkoopservice dan het jaar voordien. In het huidige boekjaar brachten klanten al 11.600 producten terug. Binnenkort lanceert het bedrijf ook IKEA Preowned in België, een peer-to-peer platform waarop klanten rechtstreeks tweedehands IKEA meubels kunnen kopen en verkopen. © IKEA België
IKEA België was in 2015 een van de eerste retailers die tweedehandsdiensten een plaats gaf in het aanbod. Via de Terugkoopservice brengen klanten hun gebruikte meubels eenvoudig terug naar de winkel. Die krijgen een tweede leven in de Tweedekanshoek, aan een lagere prijs. Zo'n 12.300 meubelstukken werden vorig boekjaar door klanten teruggebracht, goed voor een groei van 72%. In het huidige boekjaar werden al 11.600 producten teruggebracht. De meest teruggebrachte producten zijn opbergmeubels (voor kinderen), bureaus, en niet-gestoffeerde stoelen. Sinds november 2024 kunnen klanten ook kindermeubels terugbrengen, sindsdien werden er al 1.850 teruggebracht.
De Terugkoopservice is een essentieel onderdeel geworden van de Tweedekanshoek, waar klanten teruggebrachte producten kunnen kopen aan een lagere prijs. Naast teruggebrachte producten vind je er ook showroommodellen, licht beschadigde stuks of producten uit vorige collecties. In boekjaar 2024 verkocht IKEA België bijna 700.000 producten via de Tweedekanshoek – een stijging van 14% ten opzichte van vorig boekjaar.
IKEA Preowned
IKEA experimenteert ook met IKEA Preowned, een peer-to-peer platform waarop klanten rechtstreeks tweedehands IKEA meubels kunnen kopen en verkopen. IKEA Preowned wordt momenteel getest in Madrid en Oslo. Na de pilootfase zal IKEA het platform introduceren in België en andere Europese landen.
De groei van de tweedehandsdiensten van IKEA België weerspiegelt een bredere trend: volgens handelsfederatie Comeos was de Belgische markt voor tweedehands meubels in 2023 goed voor meer dan €184 miljoen – een stijging van 31% tegenover het jaar ervoor.
"Door tweedehandsdiensten stevig te verankeren in onze werking, tonen we dat duurzaamheid geen bijzaak is, maar mee onze koers bepaalt", zegt Nathalie Van Edom, Sustainability Manager bij IKEA België. "Tien jaar geleden waren we een van de eerste retailers die deze richting uitgingen, en de komende jaren willen we nog meer Belgen overtuigen om hun meubels en accessoires een tweede leven te geven."
Zo simpel mogelijk gebruikte meubels verkopen en kopen
Als klanten een bepaald IKEA meubelstuk niet meer nodig hebben, maakt IKEA België het hen zo makkelijk mogelijk om het terug te verkopen. Klanten kunnen via een online calculator snel een schatting van de waarde van het product krijgen. Na goedkeuring brengen ze het gemonteerde meubel binnen de 30 dagen naar de winkel, waar de toestand en de veiligheid wordt beoordeeld en de definitieve prijs bepaald.
Ook tweedehands kopen gaat even vlot. In de winkel of online kies je uit een breed aanbod van gecontroleerde producten, meteen klaar voor gebruik. IKEA België wil op die manier ook twijfelaars of nieuwkomers overtuigen van het gemak van tweedehands kopen en verkopen. De komende jaren blijft IKEA België investeren in deze diensten, om de tweedehands klantervaring nog verder op punt te zetten.
Ontworpen voor meerdere levens
Het tweedehandsaanbod past binnen de bredere duurzaamheidsvisie van IKEA België. Tijdens het ontwerp- en productieproces houdt het bedrijf rekening met hergebruik. Kasten en bedden worden bijvoorbeeld zo gemaakt dat gebruikers ze makkelijk kunnen demonteren en opnieuw opbouwen wanneer ze verhuizen. Zo blijven meubels langer meegaan – ook bij een volgende eigenaar.
IKEA België biedt ook gratis vervangstukken aan om de levensduur van producten te verlengen. Vorig boekjaar heeft het bedrijf ruim 88.000 vervangstukken aan klanten bezorgd.