Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Woonfraude in 2024: Complexiteit neemt toe, aanpak blijft noodzakelijk

"In het afgelopen jaar hebben we een lichte stijging gezien in het aantal meldingen van woonfraude. Hoewel de hoeveelheid meldingen slechts beperkt is toegenomen, valt op dat de complexiteit van de zaken groeit. Bij rechtszaken moeten we een bredere bewijslast aanleveren en waar voorheen ontbinding en ontruiming relatief eenvoudig werden toegewezen, kijken rechters nu kritischer en worden huurders beter beschermd." Dat meldt Stadlander, een woningcorporatie in Bergen op Zoom.

"Ondanks deze uitdagingen hebben we in 2024 meer dan 60 woningen vrij kunnen maken van onrechtmatige bewoning of vanwege overtredingen van de Opiumwet. Het merendeel van deze woningen hebben we zonder tussenkomst van de rechter kunnen terugvorderen. Dit laat zien dat een actieve en zorgvuldige aanpak vruchten afwerpt.

In totaal ontvingen we meer dan 600 meldingen van woonfraude. Bij de onderzochte adressen bleek de grootste groep te gaan om onrechtmatige bewoning. Ongeveer een derde van de meldingen had betrekking op drugsgerelateerde zaken. Landelijk is er een afname te zien van het aantal hennepkwekerijen, maar tegelijkertijd constateren we een toename van woningen waarin soft- en harddrugs worden aangetroffen."

Arbeidsmigranten en woonfraude
"Ook arbeidsmigranten hebben ons het nodige werk bezorgd. We hebben situaties gezien waarbij arbeidsmigranten zich vestigden in sloopwoningen, ondanks dat deze goed waren afgesloten en beveiligd. Daarnaast merken we dat sommige arbeidsmigranten minder strikt omgaan met huisvestingsregels. Het komt regelmatig voor dat een huurder naar zijn thuisland vertrekt en de woning zonder toestemming overdraagt aan een familielid of kennis. Dit heeft geleid tot een complexere handhaving, maar tegelijkertijd zien we binnen deze groep ook sterke sociale netwerken ontstaan, met name onder migranten uit Bulgarije, Polen en Roemenië.

Handhaving en resultaten: Naast de eerder genoemde 60 woningen die we hebben vrijgemaakt, hebben we in 25 gevallen een overtreding van de Opiumwet vastgesteld. Dit heeft geleid tot gemeentelijke sluitingen, waarmee opnieuw de noodzaak van een actieve aanpak wordt onderstreept. We blijven ons inzetten om woonfraude te bestrijden en woningen beschikbaar te houden voor rechtmatige huurders."

In cijfers:
· 649 meldingen en terugbelverzoeken ontvangen in 2024, betrekking hebbend op 310 verschillende adressen.
· 149 lopende woonfraudezaken uit 2023 meegenomen.
· 337 woonfraudezaken in 2024 afgesloten.

Hoewel de aanpak van woonfraude steeds complexer wordt, blijven we vastberaden om rechtmatige bewoning te waarborgen. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van woningcorporaties, gemeenten en andere betrokken partijen. Samen blijven we werken aan eerlijke en veilige huisvesting!

Bron: LinkedIn

Publicatiedatum: