Na een onderbreking hebben vakbonden CNV en FNV op woensdag 5 februari opnieuw informeel overlegd met Koninklijke CBM, de onderhandelingsdelegatie van werkgevers in de interieurbouw- en meubelindustrie. Tijdens dit overleg zijn standpunten uitgewisseld en is de basis gelegd voor een hernieuwde dialoog.
Hoewel de inhoud van dit overleg niet gedeeld wordt, is er volgens de vakbonden voldoende aanleiding om de cao-onderhandelingen formeel te hervatten. Daarvoor staat een nieuwe onderhandelingsronde gepland op 26 februari 2025. Vakbonden hopen daarna meer duidelijkheid te kunnen bieden over de voortgang van de cao. Overigens is uit de gesprekken bekend geworden dat sommige werkgevers per januari 2025 al een loonsverhoging hebben doorgevoerd.
Foto ter illustratie. © Paul Carr | Dreamstime.com
Waar zit het op vast?
Werkgeversorganisatie Koninklijke CBM liet eerder weten dat de onderhandelingen vooral vastlopen op de invulling van de loonsverhoging. CBM zet in op een verhoging van de loonschalen in 2025, waardoor vooral de lager betaalde functies er financieel op vooruitgaan. Volgens CBM zou bij een akkoord alle medewerkers profiteren, omdat de cao-verhoging wordt toegepast op het schaalgedeelte van hun loon. De vakbonden kunnen zich hier echter nog niet in vinden.
Om verdere stappen te zetten, kiest CBM ervoor om in eerste instantie informeel verder te praten met FNV en CNV. Ze benadrukken dat ze het cao-proces niet willen verstoren door meningen via de pers uit te wisselen.
Daarnaast is er een verandering binnen de onderhandelingsdelegatie: de voorzitter van de commissie heeft zijn functie neergelegd. Zijn vertrek was al langer bekend en heeft te maken met zijn overstap naar een andere sector en de opstart van een eigen onderneming. Ondanks deze wijziging blijft de CBM-werkgeversdelegatie het mandaat en de onderhandelingslijn goed afstemmen.
Met het geplande formele overleg op 26 februari 2025 hopen partijen een stap dichter bij een nieuwe cao te komen.
Meer informatie:
Koninklijke CBM
www.cbm.nl