Felix de Visser, een keukenboer uit Elst, ging eind vorig jaar failliet, waardoor veel klanten duizenden euro's verloren. Kort voor het faillissement op 5 december 2023 betaalden klanten nog forse bedragen, zoals Mike Koppenhagen en Margo Nieuweboer, die een dag voor het faillissement 18.000 euro overmaakten voor een keuken die nooit werd geleverd.
Curator Maartje ter Horst heeft na haar onderzoek geconstateerd dat Felix de Visser Keukens de boel niet opzettelijk heeft bedonderd. "Ik heb onderzocht of er sprake was van kennelijk onbehoorlijk bestuur. Met andere woorden: heeft het handelen van de bestuurders bijgedragen aan het faillissement? Daarvan is bijvoorbeeld sprake als de administratie niet op orde is, of de jaarrekeningen niet op tijd zijn gedeponeerd. Dat is allemaal niet gebleken. Ook heb ik niets anders geconstateerd dat duidt op kennelijk onbehoorlijk bestuur. Ze hebben geen geld weggesluisd of buitensporige uitgaven gedaan. Hun stelling dat de klandizie en daarmee de inkomsten terugliep, lijkt aannemelijk", zegt ze tegen dagblad De Gelderlander.
De keukenzaak had al op 21 november 2023 faillissement aangevraagd vanwege financiële problemen, maar bleef in de tussenliggende periode aanbetalingen accepteren. De curator, Maartje ter Horst, concludeerde na onderzoek dat er geen sprake was van opzettelijk bedrog of kennelijk onbehoorlijk bestuur. De administratie was in orde en er waren geen buitensporige uitgaven of geldverduisteringen.
Hoewel individuele klanten mogelijk zelf juridische stappen kunnen ondernemen, is de kans op terugbetaling klein. De totale schuldenlast bedraagt bijna 1,5 miljoen euro, en er zijn onvoldoende financiële middelen om schuldeisers te betalen. Een doorstart van de keukenzaak is uitgesloten, ondanks een korte poging van Felix de Visser om een nieuwe keukenzaak te starten.
Bron: De Gelderlander