Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benno Broen over geluidsreductie vloeren:

'Laat je niet misleiden door mooie praatjes en onjuiste certificaten'

In Nederland hanteren we de norm van 10 dB ΔL lin voor geluidsreductie, zoals vereist door de Nederlandse VvE-norm. Dit staat meettechnisch gelijk aan een geluidsreductie van ΔLW 21 dB. "Echter is die in Nederland niet geldig, daarnaast zijn er bedrijven die met warrige buitenlandse certificaten de boel proberen te misleiden. Hierdoor liggen er naar schatting duizenden vloeren in appartementen die niet voldoen aan de VvE-normen", legt Benno Broen uit op LinkedIn. Met zijn onderneming Floor Inspector is hij een onafhankelijke vloerendeskundige.


Foto: Dreamstime.

Als deskundige in vloeren onderzoekt Benno met enige regelmaat geluidshinderklachten. "Dit betekent dat ik de splitsingsakte en het VvE-reglement opvraag, de geïnstalleerde vloer controleer op type vloer, ondervloer en/of verlijming, en verifieer of alles volgens de geldende regels en legvoorschriften is geïnstalleerd."

Beno maakt duidelijk dat je moet oppassen voor mooie praatjes en onjuiste certificaten.
"De juiste informatie is altijd een pre, en met de juiste informatie voorkom je problemen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je een vloer aanschaft of laat installeren. Er zijn zelfs lijmfabrikanten die bijvoorbeeld claimen dat hun lijm een geluidsreductie van 11 dB oplevert. Echter, dit betreft de buitenlandse ΔLW norm, niet de Nederlandse ΔL lin norm. Bovendien zijn de testresultaten vaak gebaseerd op een ongebruikelijk dik en volvlak lijmbed."

Hoewel er een kentering is naar zwevende dekvloeren, blijft de VvE-norm van 10 dB ΔL lin verplicht. Dit leidt volgens Benno tot verwarring omdat ondervloeren niet getest zijn op deze dekvloeren en het onduidelijk is hoeveel reductie door de bouwer is aangebracht.

Ten slotte legt Benno uit dat er ook consumentenverantwoordelijkheid is. "Heb je zelf een vloer gekocht en geïnstalleerd, dan ben je zelf verantwoordelijk. Kocht je de vloer bij een erkend vloerenbedrijf en lieten zij de installatie uitvoeren, dan is het bedrijf aansprakelijk."

Meer informatie:
Benno Broen / Floor Inspector
Torenmolen 11
7587 RN De Lutte
+31612282707
[email protected]
www.floorinspector.nl

Publicatiedatum: