Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse bedrijf lanceert proeffabrieken voor Europese PVC-recyclage

In heel Europa wordt momenteel ongeveer 30% van het PVC-afval mechanisch gerecycleerd. Project Circle richt zich op het resterende afval dat niet mechanisch gerecycleerd kan worden, door nieuwe technologieën te ontwikkelen, waaronder 'dissolution', pyrolyse en gasificatie.

​Hun doel is om al het PVC-afval recycleerbaar te maken en ze streven ernaar om de eerste industriële eenheid klaar te hebben tegen 2030. Om dit mogelijk te maken hebben ze twee proeffabrieken opgestart in Jemeppe sur Sambre (België), waar het belangrijkste R&D-centrum van INEOS Inovyn is gevestigd.


Foto: INEOS Inovyn.

Proeffabrieken
​Deze proeffabrieken putten uit de verworven ervaring met de Vinyloop™ technologie van 2002 tot 2018, en zijn opgericht om de PVC-dissolution technologie te optimaliseren voor het faciliteren van recyclage van 'complex' PVC-afval, met inbegrip van historisch gebruikte additieven.

Luc Castin, INEOS Inovyn Sustainability Manager: "Door samen te werken in de waardeketen kunnen we onze gezamenlijke expertise benutten om sneller oplossingen te ontwikkelen en meer gerecycleerde producten op de markt te brengen. We hebben een bloeiende en concurrerende Europese kunststofindustrie nodig die ons in staat stelt meer te investeren en te innoveren in circulariteit en decarbonisatie. De financiële steun van het Waalse en Vlaamse Gewest aan de consortia zijn van vitaal belang om dit te bereiken."

Project Circle
​Samenwerking binnen de industrie is een belangrijk onderdeel van Project Circle en om dit te realiseren heeft de organisatie zich aangesloten bij twee Belgische consortia. Het eerste 'CIRC-PVC' consortium bestrijkt de volledige waardeketen, van het inzamelen van PVC-afval op sloopterreinen tot en met de productie van hernieuwd PVC dat geen historisch gebruikte additieven bevat.

​Het consortium brengt industriële partners en experts uit verschillende stadia van de keten samen: Algemene Ondernemingen Louis Duchêne, Vanheede Environmental Logistics, ROVI-TECH, ECO-DEC, de Belgische vestiging van Avient Corporation, Centexbel, de Universiteit van Luik en INEOS Inovyn.

Het tweede consortium 'DISSOLV' zal de innovatie van recyclagetechnieken aansturen voor PVC-afval van vloerbedekkingen, tapijten en dekzeilen dat vandaag niet kan worden gerecycleerd vanwege de aanwezigheid van textielvezels en additieven. Tot de leden behoren Beaulieu International Group, Sioen Industries, Empire Carpets International, ExxonMobil, Centexbel en INEOS Inovyn.

Meer informatie:
INEOS Inovyn
Scheldelaan 480
2040 Antwerpen
[email protected]
www.inovyn.com

Publicatiedatum: