Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geplande footprintoptimalisatie leidt tot verlies van 119 banen

Beaulieu International Group moet opnieuw snijden in personeelsbestand

Het jaar 2023 werd gekenmerkt door wereldwijde economische ongunstige trends. De lage wereldwijde groei van het BBP had een directe invloed op de meeste van Beaulieu's belangrijkste markten, wat een negatieve invloed had op de marktvraag en de marges. Grondstof- en energieprijzen daalden dan wel geleidelijk, waardoor de marge verbeterde, maar het volumeverlies kon slechts gedeeltelijk gecompenseerd worden.

"In België voelden we vooral het effect van sterk gestegen arbeidskosten in combinatie met hoge energiekosten vanwege onze energie-intensieve activiteiten. Daarbovenop werden verschillende van onze divisies geconfronteerd met goedkope import uit Aziatische landen, die producten aanbieden tegen veel lagere prijzen dan producten uit eigen productie", dat laat Beaulieu weten tijdens de bekendmaking van de jaarresultaten.

Tot slot keerde het tij voor de chemiemarkt in 2023, waarbij we na enkele jaren van uitzonderlijke prestaties terugvielen op historisch lagere marges. De omzet in Polymeren daalde ook significant met 26%, voornamelijk als gevolg van dalende grondstofprijzen waardoor ook de verkoopprijzen aanzienlijk terugvielen.Geconsolideerde omzet van 2 miljard euro
Dit alles resulteerde in een geconsolideerde jaaromzet van 2,0 miljard euro en een EBITDA van 98,1 miljoen euro voor 2023, aanzienlijk lager dan vorig jaar. Na investeringen van 80,7 miljoen euro en perimeterwijzigingen (overnames en herstructureringen) rapporteerde het bedrijf een break-even geconsolideerde vrije kasstroom. Het eigen vermogen van de Groep evolueerde van 895,0 miljoen euro eind 2022 naar 730,3 miljoen euro eind 2023. Deze daling omvat ook de uitbetaling van een dividend, dat nog werd berekend op de goede resultaten van 2022, maar pas in juni 2023 werd uitbetaald. In 2024 zal er geen dividend uitbetaald worden.

Maatregelen om concurrentie en rendabiliteit te verbeteren
Als gevolg van deze cijfers en met een moeizaam herstel in 2024 in het vooruitzicht, kondigde Beaulieu in april reeds de intentie aan om 3 productiesites die structureel verlieslatend waren, te sluiten.

Daarnaast plant Beaulieu enkele footprintrationalisaties door te voeren, waarbij productie-optimalisatie de voornaamste doelstelling is om de lagere marktvraag te counteren. Zo kondigde het bedrijf op 6 juni, tijdens een Bijzondere Ondernemingsraad op de Berry Yarns-site in het Belgische Komen, de intentie aan om de site te sluiten en zich volledig te concentreren op de garenproductie in de 2 overblijvende sites gelegen in het Franse Comines (4 km verderop dan de Belgische site) en in China.

Daarnaast heeft Beaulieu de intentie aangekondigd om de tufting-activiteiten van haar Belgische kunstgrassite in Oostrozebeke te sluiten. De extrusie van kunstgrasgarens, met een toenemende focus op het sportsegment, zal behouden blijven in Oostrozebeke. Indien de intentie zou bevestigd worden, zullen de tufting & finishing- activiteiten vanaf 2025 uitgevoerd worden in de Spaanse kunstgrasvestiging van Beaulieu.

"Door te rationaliseren en dezelfde activiteiten te concentreren op één enkele site, kunnen we onze productie optimaliseren en de doorgedreven concurrentie vanuit Azië het hoofd bieden. Deze ingrepen zijn niet alleen nodig om het bedrijf efficiënter te maken. Ze bieden ook de mogelijkheid om ons verder te specialiseren in de high-end markten en nichesegmenten zoals sports (kunstgras) en contract (garens), waarbij we een unieke positie kunnen innemen en dankzij innovatie en digitalisering betere en duurzamere producten kunnen bieden aan de klanten", aldus Beaulieu.

De geplande footprintoptimalisatie zou mogelijk leiden tot het verlies van 119 banen op de Komen-site, hoewel 40 werknemers tewerkgesteld zouden kunnen worden op de Franse site op 4 km van de Komen- site en 30 banen in Oostrozebeke. Vandaag werken er in België in totaal 1.751 werknemers in vast dienstverband voor Beaulieu, verspreid over 8 locaties en wereldwijd werken er meer dan 4.700 medewerkers voor de Groep.

Na deze aankondiging is het wettelijk verplichte informatie- en consultatieproces van start gegaan. Beaulieu zal alle feiten aan de werknemersvertegenwoordigers voorleggen in volledige openheid en transparantie.

Download hier het complete Jaarverslag & Duurzaamheidsverslag 2023.

Meer informatie:
Beaulieu International Group
www.bintg.com

Publicatiedatum: